Control de qualitat d'un oli
Índex de saponificació: Aquest paràmetre és una mesura de la quantitat total d’àcids grassos (lliures i combinats) que conté un greix. L’índex de saponificació representa el pes en mil·ligrams de KOH necessari per saponificar 1 gram de mostra.
Acidesa: La presència d’acidesa en greixos es deu fonamentalment a la hidròlisi parcial dels triglicèrids. L’acidesa o el grau d’acidesa d’un greix és el percentatge d’àcids grassos lliures, expressats com a àcid oleic. L’índex d’acidesa representa els mil·ligrams de KOH necessaris per neutralitzar 1 g de mostra.
Índex de peròxids: Es defineix l'índex de peròxids com la quantitat determinable d’oxigen actiu que hi ha en 1 kg de mostra. Els peròxids són capaços de reaccionar amb I- alliberant I2, per la qual cosa la definició anterior és equivalent a aquesta altra: quantitat d’oxigen actiu capaç d’alliberar I2 per kg de greix. L'índex de peròxids s’expressa com a quantitat, en mil·liequivalents, d’oxigen actiu per kg de greix que ocasionen l’oxidació del iodur potàssic sota les condiciones de treball recomanades.
Índex de iode: Aquest paràmetre és una
estimació del grau d'insaturació d’un greix, és a dir, de la quantitat de
dobles enllaços dels àcids grassos presents en el greix. L’índex de iode és la
quantitat de iode que absorbeix un greix expressada en g per cada 100 g de mostra.

L'acidesa d'un oli s'expressa en:
Àcid Làctic
| |
Àcid oleic
| |
Àcid cítric
| |
Àcid acètic
| |
Àcid palmític
|
Cert, sempre és necessari ja que el reactiu valorant no és pot estandaritzar
| |
Fals, habitualment la valoració es realitza amb KOH de concentració perfectament coneguda.
|
Iodur
| |
Iode
| |
Permanganat
| |
Totes les respostes són falses
|
Realizar una determinació en blanc
| |
Utilitzar una dissolució patró de iode
|
Llicenciat sota la Creative Commons Attribution Non-commercial Share Alike 3.0 License