Logo de la Universitat de ValènciaLogo CSIC Logo del portal

El grup de PatoGenOmica Bacteriana d'I2SysBio té com a objectiu comprendre què fa que els bacteris siguen patògens i, per tant, identificar els determinants genòmics dels fenotips de virulència en les malalties infeccioses bacterianes. Utilitzem dades experimentals, però també dades derivades de poblacions naturals de bacteris patògens per a descriure i categoritzar els fenotips de virulència. El nostre objectiu és explicar els fenotips de virulència clínica i/o in vitro amb la biologia bacteriana mitjançant la integració de la biologia de la infecció, l'epidemiologia i les tecnologies òmiques.

Actualment ens centrem en un dels patògens més mortífers del món, Mycobacterium tuberculosi. M. tuberculosi és genèticament heterogèni, i el nostre objectiu és identificar els determinants genètics de la virulència de M. tuberculosi. Hem desenvolupat tres àrees principals d'investigació en aquest camp:

Història evolutiva M. tuberculosis

Un dels angles clau de la nostra investigació és la diversitat genòmica del Mycobacterium tuberculosi, el seu origen i evolució. Estem desxifrant l'evolució i les relacions filogenètiques dels diferents tipus de M. tuberculosi, inclosos els ecotips adaptats als animals mitjançant la genòmica evolutiva.

Història evolutiva M. tuberculosis

Interaccions hoste-patogen durant la malaltia de tuberculosi

Tractem de desxifrar el paper de la interacció hoste-patogen en el resultat de la malaltia, investigant la compatibilitat immunològica i l'evasió immunològica per diversitat antigènica i combinant la genòmica i la immunologia.

Interaccions hoste-patogen durant la malaltia de tuberculosi

Epidemiologia genòmica

Atés que l'èxit i la patogenicitat de M. tuberculosi depenen de la transmissió epidemiològica, una de les nostres principals àrees d'investigació és l'epidemiologia genòmica. Estem tractant d'incorporar la filodinàmica bayesiana per a inferir paràmetres epidemiològics no revelats per l'epidemiologia genòmica clàssica. Finalment, ens agradaria correlacionar els determinants genómics dels bacteris amb fenotips altament transmissibles.

Epidemiologia genòmica