Logo de la Universitat de ValènciaLogo CSIC Logo del portal

Evolució i salut

Les resistències a antibiòtics i antivirals representen una de les majors amenaces per a la salut i un assumpte de gran importància econòmica, segons reconeixen organismes internacionals com l'OMS o l'OCDE. Sent el resultat de processos naturals però accelerats per la intervenció humana, són múltiples els factors que influeixen en la seua aparició i expansió. Per tant, les estratègies adoptades i en estudi per a controlar les resistències han de contemplar intervencions a diversos nivells. Des del grup d'investigació “Evolució i Salut” de la Universitat de València plantegem un projecte que integra dos de les nostres principals línies de treball, l'evolució experimental i l'epidemiologia molecular, en un únic objectiu: analitzar com optimitzar les estratègies d'administració de medicaments amb la finalitat de retardar o evitar l'expansió de resistències. Per a això, aplicarem diferents dissenys d'evolució experimental en condicions controlades de laboratori usant dos microorganismes diferents: un bacteri (Pseudomonas aeruginosa) i un virus d'RNA (rinovirus humà). El sistema experimental també contempla dos entorns bàsics, un in vitro (cultius) i un altre in vivo (usant el model murino per a tots dos patògens). El desenvolupament de les resistències serà avaluat funcionalment i s'analitzaran a intervals regulars l'aparició i dinàmica de variants genètics responsables de la resistència. Per a això emprarem tècniques d'ultra-seqüenciació que ens permetran avaluar la variabilitat genètica i la seua distribució al llarg del genoma de cada població, així com els efectes derivats de les mutacions de resistència.
Descripció

Títol: Evolució i Salut. Evolució experimental i resistència a antibiòtics i antivirals.

Grup d'investigació: Epidemiologia Molecular

Les resistències a antibiòtics i antivirals representen una de les majors amenaces per a la salut i un assumpte de gran importància econòmica, segons reconeixen organismes internacionals com l'OMS o l'OCDE. Sent el resultat de processos naturals però accelerats per la intervenció humana, són múltiples els factors que influeixen en la seua aparició i expansió. Per tant, les estratègies adoptades i en estudi per a controlar les resistències han de contemplar intervencions a diversos nivells. Des del grup d'investigació “Evolució i Salut” de la Universitat de València plantegem un projecte que integra dos de les nostres principals línies de treball, l'evolució experimental i l'epidemiologia molecular, en un únic objectiu: analitzar com optimitzar les estratègies d'administració de medicaments amb la finalitat de retardar o evitar l'expansió de resistències. Per a això, aplicarem diferents dissenys d'evolució experimental en condicions controlades de laboratori usant dos microorganismes diferents: un bacteri (Pseudomonas aeruginosa) i un virus d'RNA (rinovirus humà). El sistema experimental també contempla dos entorns bàsics, un in vitro (cultius) i un altre in vivo (usant el model murino per a tots dos patògens). El desenvolupament de les resistències serà avaluat funcionalment i s'analitzaran a intervals regulars l'aparició i dinàmica de variants genètics responsables de la resistència. Per a això emprarem tècniques d'ultra-seqüenciació que ens permetran avaluar la variabilitat genètica i la seua distribució al llarg del genoma de cada població, així com els efectes derivats de les mutacions de resistència.

Generalitat Valenciana - Conselleria d'Educació, Investigació, Cultura i Esport

Investigadors principals no UV

Fernando González Candelas

Investigadors participants no UV

  • Rafael Sanjuán Verdeguer
  • Fco. Xavier López-Labrador

Data d'inici
2016 Desembre
Data de finalització
2019 Novembre
Entitats finançadores:

Direcció General d’Universitats, Investigació i Ciència, Conselleria d’Educació, Investigació, Cultura i Esport, Generalitat Valenciana

Entitats col·laboradores:

Fundación para el Fomento de la Investigación Sanitaria y Biomédica de la Comunitat Valenciana (FISABIO)