Títol: Aproximacions als sistemes biològics per a entendre el paper dels factors de transcripció MYB en les xarxes reguladores del metabolisme secundari de les fruites
Grup d'investigació: Orquestració Transcripcional del Metabolisme
Les plantes creen metabòlits especialitzats que ajuden la interacció i la supervivència amb el seu entorn. Aquests components, referits com a metabòlits secundaris, influencien els trets qualitatius en el menjar (com el color, el sabor, la textura i l'aroma) constitueixen una font rica de beneficis per a la salut humana i representen els blocs de construcció per al desenvolupament de fàrmacs nous. No obstant això, i malgrat la seua importància, estan limitats en la seua incidència i restringits temporal i espacialment. En particular, els processos que controlen els metabolismes secundaris en els fruits carnosos són molt desconeguts i suposen un enorme potencial per al sector agroindustrial. El projecte que proposem contribueix a desxifrar les xarxes que regulen els gens de dos processos metabòlics molt importants: els fenilpropanoids i els isoprenoids. El punt cardinal d'aquest projecte es basa en l'ús d'aproximacions multiòmiques i eines de sistemes biològics que determinen com els factors de transcripció (TFs) controlen cadascun dels processos. Com a sistemes model usem una tomaca i una vinya posat que són 1) dues fruites amb importància econòmica, 2) constitueixen una bona font de metabòlits secundaris i 3) proporcionen un gran nombre de dades òmiques que es generen constantment per a aquestes espècies. Proposem que els processos reguladors que governen l'acumulació de metabòlits secundaris puguen estudiar-se directament amb la integració d'una anàlisi àmplia del genoma que explique el factor de transcripció de l'ocupació del genoma, la coexpresió, les respostes del transcriptoma al TF d'activació o la disminució i la quantificació orientada als metabòlits. Els factors de transcripció suposen un cas apte per a l'estudi per a tractar el comportament dels models en xarxes posat que mostren la plètora amb les interaccions proteïna-proteïna i proteïna-ADN, i així creen un modelatge complex dels processos reguladors. En aquest sentit, el projecte té potencial per a identificar vies que milloren els continguts nutricionals en els aliments amb la identificació dels reguladors d'aquests trets.
José Tomás Matus
- Manuel Rodríguez-Concepción (CRAG, CSIC-IRTA-UAB-UB)
- Carol Huang (Center for Genomics and Systems Biology, NYU)
- Dario Cantu (UC Davis)
Ministerio de Ciencia, Innovación y Universidades- Programa Estatal de Generación de Conocimiento, Proyectos de I+D de Generación de Conocimiento 2018
- CRAG, CSIC-IRTA-UAB-UB
- Center for Genomics and Systems Biology, NYU
- UC Davis