Logo de la Universitat de ValènciaLogo CSIC Logo del portal

GECONAMBRO

El projecte té com a objectiu, mitjançant un enfocament multidisciplinari i interinstitucional, fer front a la problemàtica que representen les malalties transmeses per dos complexos ambrosials (X. glabratus – R. lauricola i Euwallacea sp. – F. euwallaceae). Aquestes plagues es componen d'un escarabat escolítino que exerceix com a vector i transmet un o diversos fongs patògens que infecten a la planta hoste causant-li ràpidament el pansiment progressiu i finalment la seua mort.
Descripció

Títol: Generación de estrategias científico-tecnológicas con un enfoque multidisciplinario e interinstitucional para afrontar la amenaza que representan los complejos ambrosiales en los sectores agrícola y forestal de México

Grup d'investigació: Genètica Evolutiva

El projecte té com a objectiu, mitjançant un enfocament multidisciplinari i interinstitucional, fer front a la problemàtica que representen les malalties transmeses per dos complexos ambrosials (X. glabratusR. lauricola i Euwallacea sp. – F. euwallaceae). Aquestes plagues es componen d'un escarabat escolítino que exerceix com a vector i transmet un o diversos fongs patògens que infecten a la planta hoste causant-li ràpidament el pansiment progressiu i finalment la seua mort. A la data s'estima que són al voltant de 300 espècies de plantes les que poden presentar la simptomatologia de la malaltia i en menor número aquelles que s'ha demostrat són hoste reproductius. Un dels principals grups vulnerables a l'atac d'aquestes plagues és la família Lauraceae, les espècies de la qual estan distribuïdes en boscos situats en regions serranes de Guerrero, Oaxaca, Chiapas, Hidalgo, Pobla i Veracruz. L'alvocat (P. americana) és només una de les moltes espècies de hoste d'importància agrícola, per la qual cosa l'impacte econòmic podria ser devastador si es considera que Mèxic és el principal país productor/exportador a nivell mundial.

D'altra banda, el risc de la introducció de la plaga X. glabratus-R. lauricola augmenta pel fet que els últims reportes indiquen la seua presència en l'estat de Texas, un estat que comparteix frontera amb el nostre país. Davant aquesta problemàtica que bé pot considerar-se una emergència fitosanitària, es planteja el present projecte per a la cerca de noves estratègies de maneig integrat d'aquestes plagues, generant accions a través de diferents àrees del coneixement tals com la microbiologia, biogeografia, ecologia química, química orgànica, entomologia, biotecnologia, fitopatologia i les ciències òmiques (genòmica, proteòmica, metabolòmica i metagenòmica). Les estratègies plantejades en aquesta proposta busquen garantir la sustentabilitat tant del sector agrícola com del forestal, i involucren institucions dels estats sota alt risc d'introducció i establiment d'aquestes plagues invasores, ja siga per la superfície cultivada d'alvocat, les seues condicions climàtiques i/o la seua biodiversitat, o els seus ports comercials que permeten l'entrada de productes forans al país.

Finançament global: 582.857,87 $

CONACYT - FORDECYT

Investigadors principals no UV

Diana Sánchez Rangel

Investigadors participants no UV

Andrés Moya

Data d'inici
2018 Febrer
Data de finalització
2020 Octubre
Entitats finançadores:

Fondo Institucional de Fomento Regional para el Desarrollo Científico, Tecnológico y de Innovación (FORDECYT, CONACYT), México.