Logo de la Universitat de ValènciaLogo CSIC Logo del portal

Encara que el SARS-CoV-2 i uns altres coronavirus es transmeten fonamentalment de manera directa entre individus durant les fases epidèmiques, la permanència del virus en l'ambient té el potencial d'originar nous brots malgrat els esforços de mitigació desplegats. El SARS-CoV-1 es va detectar en aigües residuals d'hospitals a la Xina i es va demostrar que les partícules virals podien romandre infectives el suficient temps com per a constituir un risc.
Descripció

Títol: Determinació de la presència de SARS-CoV-2 en mostres ambientals i la seua potencial transmissió indirecta

Grup d'investigació: Virologia Ambiental i Biomèdica, Evolució Experimental de Virus i Virologia Evolutiva i de Sistemes

Encara que el SARS-CoV-2 i uns altres coronavirus es transmeten fonamentalment de manera directa entre individus durant les fases epidèmiques, la permanència del virus en l'ambient té el potencial d'originar nous brots malgrat els esforços de mitigació desplegats. El SARS-CoV-1 es va detectar en aigües residuals d'hospitals a la Xina i es va demostrar que les partícules virals podien romandre infectives el suficient temps com per a constituir un risc. Investigarem el potencial de transmissió ambiental del virus en les condicions específiques del nostre país. Per a això ens centrarem primerament en l'anàlisi de plantes de tractament d'aigües residuals i en l'alliberament del virus per via intestinal. Estudiarem també l'estabilitat del virus, així com la seua presència en altres ambients, com a superfícies comunes com ara plàstics, acer inoxidable o cristall. Això proporcionarà una valuosa informació per al maneig de l'epidèmia, ja que servirà com a eina de vigilància epidemiològica del SARS-CoV-2.

Instituto de Salud Carlos III

Investigadors principals no UV

Pilar Domingo Calap

Investigadors participants no UV

  • Rafael Sanjuán
  • José M. Cuevas
  • Javier Pemán
  • Santiago F. Elena

Data d'inici
2020 Maig
Data de finalització
2021 Febrer
Entitats finançadores:

Instituto de Salud Carlos III

Entitats col·laboradores:

  • Universitat de Valencia
  • Instituto de Investigación Sanitaria La Fe
  • Fundación para el Fomento de la Investigación Sanitaria y Biomédica de la Comunitat Valenciana
  • CSIC