Logo de la Universitat de ValènciaLogo CSIC Logo del portal

Les infeccions bacterianes són responsables de les altes taxes de morbiditat i mortalitat a tot el món. L'aparició de ceps resistents als antibiòtics actuals representa una greu amenaça mundial. Les infeccions nosocomials representen probablement el major desafiament, en particular el grup ESKAPE constituït per enterococcus faecium, staphylococcus aureus, klebsiella pneumoniae, acinetobacter baumannii, Pseudomonas aeruginosa i espècies de enterobacter. Es necessiten noves teràpies per a combatre aquests bacteris resistents, i els bacteriòfags representen una alternativa prometedora.
Descripció

Títol: Aïllament i caracterització dels nous fags de Klebsiella pneumoniae com a eina per a la fagoterapia contra ceps resistents

Grup d'investigació: Virologia Ambiental i Biomèdica

Les infeccions bacterianes són responsables de les altes taxes de morbiditat i mortalitat a tot el món. L'aparició de ceps resistents als antibiòtics actuals representa una greu amenaça mundial. Les infeccions nosocomials representen probablement el major desafiament, en particular el grup ESKAPE constituït per enterococcus faecium, staphylococcus aureus, klebsiella pneumoniae, acinetobacter baumannii, Pseudomonas aeruginosa i espècies de enterobacter. Es necessiten noves teràpies per a combatre aquests bacteris resistents, i els bacteriòfags representen una alternativa prometedora. Dins dels patògens de ESKAPE, els ceps de k. pneumoniae resistents al carbapenem han sigut identificades com a prioritàries per l'Organització Mundial de la Salut. K. pneumoniae és un bacteri gramnegatiu encapsulat que pot causar pneumònia, infeccions del tracte urinari, colecistitis, diarrea, osteomielitis, meningitis i sèpsia. La càpsula de klebsiella ha sigut reconeguda com un important factor de virulència, i s'ha utilitzat per a classificar els aïllats en diferents tipus de càpsules. S'ha proposat l'ús de fags lítics contra la k. pneumoniae per a combatre els ceps multiresistents a les drogues. No obstant això, la klebsiella mostra més d'un centenar de tipus capsulars diferents i els fags solen ser específics d'un o pocs d'aqueixos tipus, la qual cosa imposa un important desafiament al desenvolupament dels fags com a tractaments eficaços contra la klebsiella. En aquest projecte, els nous fags de k. pneumoniae s'aïllaran i caracteritzaran a partir de mostres ambientals per a obtindre fags capaces d'infectar una àmplia gamma de tipus de càpsules. La convenient combinació d'aquests nous fags en un còctel podria permetre'ns apuntar a la majoria dels tipus de càpsules de klebsiella descrits. L'objectiu d'aquesta investigació hauria de constituir un instrument útil per a combatre la k. pneumoniae i hauria de representar un important pas avant en el desenvolupament de la terapèutica basada en els fags.

European Society of Clinical Microbiology and Infectious Diseases (ESCMID)

Investigadors principals no UV

Pilar Domingo Calap

Data d'inici
2020 Abril
Data de finalització
2021 Març
Entitats finançadores:

European Society for Clinical Microbiology and Infectious Diseases (ESCMID)

Entitats col·laboradores:

Universitat de València