Logo de la Universitat de ValènciaLogo CSIC Logo del portal

Com les matemàtiques ens poden ajudar a comprendre la complexitat del món dels virus

  • 26 de març de 2019
Image de la noticia

Dilluns 1 d'abril a les 19h a la Casa de la Ciència del CSIC (C. Batllia 1, València) tindrà lloc una taula rodona amb motiu de la publicació del llibre "Viruses as complex adaptive Systems" (Princeton University Press, 2019) de Ricard Solé i Santiago F. Elena.

Molts virus són paràsits nocius que ens amenacen, però no es pot negar el seu paper crucial en l'evolució de la vida i en el funcionament dels ecosistemes. L'emergència de nous virus patògens és una de les manifestacions de la seva extraordinària capacitat adaptativa. Els models matemàtics ajuden a entendre els virus com a sistemes complexos en evolució i traçar analogies amb l'evolució d'altres sistemes replicatius com els virus informàtics, el càncer o el llenguatge. El llibre de Ricard Solé i Santiago Elena aborda la complexitat d'uns sistemes biològics aparentment senzills, com són els virus, des d'aquesta òptica teòrica que connecta la biologia i les matemàtiques. Els autors presentaran aquest enfocament de manera divulgativa en un debat dirigit al públic general que serà moderat per Juli Peretó.

Ricard Solé és professor d'investigació d'ICREA a l'Institut de Biologia Evolutiva, centre mixt CSIC-Universitat Pompeu Fabra, i Santiago F. Elena és professor d'investigació del CSIC a l'Institut de Biologia Integrativa de Sistemes I2SysBio, centre mixt CSIC-Universitat de València. Tots dos són professors associats del Santa Fe Institute i a la seua sèrie de monografies sobre complexitat, publicada per Princeton University Press, acaba d'aparèixer el llibre del qual són autors. D'altra banda, Juli Peretó és catedràtic del Departament de Bioquímica i Biologia Molecular de la Universitat de València i vicedirector de l'I2SysBio.

https://press.princeton.edu/titles/13306.html