Logo de la Universitat de ValènciaLogo CSIC Logo del portal

Sistemes Dinàmics i Virologia Computacional, nova Unitat Associada del CSIC a l'I2SysBio

  • 13 de maig de 2019
Imatge basada en un dibuix de J. Mariano Collante
Imatge basada en un dibuix de J. Mariano Collante

Amb la creació d'aquesta unitat associada, l'Institut de Biologia Integrativa de Sistemes (I2SysBio) pretén enfortir la interdisciplinarietat de l'institut, fent possible que físics i matemàtics s'aproximin a problemes biològics fonamentals.

El Consell Superior d'Investigacions Científiques (CSIC) ha aprovat la creació d'una nova unitat associada (UA) denominada Sistemes Dinàmics i Virologia Computacional (SDVC). Aquesta nova UA està inicialment configurada per Santiago Elena, professor d'investigació del CSIC a l'I2SysBio, i Tomàs Alarcón (professor d'investigació ICREA) i Josep Sardanyés (investigador del programa Ramón i Cajal) del Centre de Recerca Matemàtica (CRM), un consorci del Institut d'Estudis Catalans, la Generalitat de Catalunya i la Universitat Autònoma de Barcelona.

Aquesta UA es fonamenta en una col·laboració científica durant els últims anys que ha explorat una complementació entre aproximacions computacionals i experimentals a l'estudi de les dinàmiques evolutives de virus d’RNA. Aquesta complementació ha estat bidireccional.

En la direcció de les matemàtiques a la virologia, mitjançant el desenvolupament de models matemàtics i de simulació que han generat hipòtesis contrastables sobre les propietats dinàmiques de les poblacions virals que posteriorment han estat avaluades experimentalment al laboratori.

En la direcció de la virologia a les matemàtiques, quan les observacions experimentals no eren intuïtives, mitjançant el disseny de models de simulació que reproduïen els experiments in silico i ens permeten postular quins paràmetres i variables eren els més rellevants.

Amb la creació d'aquesta UA, l’I2SysBio pretén enfortir la interdisciplinarietat de l'institut, incrementant les dues direccions de treball i fent possible que físics i matemàtics s'aproximen a problemes biològics fonamentals, mentre que els científics formant-se en les àrees de les ciències de la vida tinguen accés a les aproximacions pròpies de la modelització matemàtica i la simulació computacional.

Més informació: