Logo de la Universitat de ValènciaLogo CSIC Logo del portal

Estudiants de secundària i batxiller visiten l’I2SysBio

  • 18 de juliol de 2019
Estudiants del programa Ciència ARA, d’esquerra a dreta: Isabel Vernia, Carla Heredia i Alejandra Menezo
Estudiants del programa Ciència ARA, d’esquerra a dreta: Isabel Vernia, Carla Heredia i Alejandra Menezo

Dins de les activitats de difusió de la investigació de l’institut i d’estímul de les vocacions científiques hem rebut la visita de tres estudiants de batxiller del programa Ciència ARA i un grup de 30 estudiants de secundària participants en el Campus Científic d’Estiu.

Més de 50 estudiants d’alt rendiment acadèmic (ARA) han participant en la 9a edició de Ciència ARA, organitzada per la Delegació per a la Incorporació a la Universitat de València. Ciència ARA és un programa d’activitats científiques per a estudiants d’alt rendiment acadèmic, orientat al seu enriquiment curricular i al desenvolupament de les seues capacitats. A més de l’Institut de Biologia Integrativa de Sistemes (I2SysBio) participen en el programa l’Escola Tècnica Superior d’Enginyeria, la Facultat de Farmàcia, la Facultat de Química i el Servei Central de Suport a la Investigació Experimental (SCSIE).

Durant dos dies, Carla Heredia Margarit (IES María Moliner, Port de Sagunt), Alejandra Menezo López (Domus, Godella) i Isabel Vernia Garcia (L’Encarnació, Sueca) han visitat diversos laboratoris de l’I2SysBio, sota la coordinació d’Emilia Matallana, responsable de Ciència ARA en l’I2SysBio. Després de ser rebudes per José Luis García, director de l’I2SysBio, que les ha introduït en el món de la biologia de sistemes, les estudiants s’han submergit en investigacions tan diverses com la bioinformàtica i el “big data” en ciències de la vida, l’estudi de les microbiotes simbionts d’insectes, la biologia de virus patògens, la producció d’aromes i colors per les plantes o la bioprospecció de bacteris en ambients extrems. També han visitat Biopolis, empresa biotecnològica associada a l’I2SysBio. Segons han manifestat les estudiants, que tenen un expedient molt brillant i que pensen iniciar una carrera científica en l’àmbit de la bioquímica, la biotecnologia o la medicina, l’experiència els ha resultat molt motivadora i els ha permès conèixer d’a prop com és el dia a dia d’un institut universitari d’investigació.

D’altra banda, un grup de 30 estudiants de 4t de l’ESO visitaren l’I2SysBio dins del programa Campus Científics d’Estiu. Aquest programa l’organitza el Ministeri d'Educació i Formació Professional i la Fundació Espanyola per a la Ciència i la Tecnologia (FECYT) dependent del Ministeri de Ciència, Innovació i Universitats, i està dirigit a joves de 4t d'ESO i 1r de Batxillerat de tota Espanya. L’objectiu és reforçar el gust per la ciència i incentivar les vocacions científiques. El campus d'excel·lència internacional VLC/CAMPUS, constituït per la Universitat de València, la Universitat Politècnica de València i el Consell Superior d'Investigacions Científiques (CSIC), forma part del conjunt de 13 campus que donen acollida a un total de 1.552 joves.

Els estudiants foren rebuts pel director de l’I2SysBio que estimulà una discussió amb ells sobre què significa ser investigador, quines oportunitats hi ha per fer ciència al nostre país i el valor de la curiositat com a motor de tota recerca. Després d’introduir les principals línies d’investigació en biologia de sistemes, els estudiants han visitat el Centre de Processat de Dades de l’institut, i han estat rebuts per investigadors dels grups de Llevats Industrials i de Biotecnologia i Biologia Sintètica que han explicat els seus projectes i atès les preguntes dels estudiants.