Logo de la Universitat de ValènciaLogo CSIC Logo del portal

Les primeres seqüències genòmiques del virus SARS-CoV-2 de dos pacients espanyols s'han obtingut a València

  • 14 de març de 2020
Filogènia del coronavirus SARS-CoV-2 amb les seqüències disponibles en Nextstrain el 14 de març de 2020. Les fletxes assenyalen els llinatges dels virus aïllats en València.
Filogènia del coronavirus SARS-CoV-2 amb les seqüències disponibles en Nextstrain el 14 de març de 2020. Les fletxes assenyalen els llinatges dels virus aïllats en València.

El treball coordinat de viròlegs, epidemiòlegs i bioinformàtics ha permès obtenir la primera seqüència de el genoma d'un coronavirus SARS-CoV-2 d'un pacient de l'Hospital Clínic Universitari de València. En el projecte hi participen investigadors i tècnics de l'Institut de Biologia Integrativa de Sistemes (I2SysBio, centre mixt Universitat de València-CSIC) i de la Fundació per al Foment de la Investigació Sanitària i Biomèdica de la Comunitat Valenciana (FISABIO).

Els autors del treball, realitzat pel Servei de Seqüenciació i Bioinformàtica de FISABIO i pel grup de recerca en Epidemiologia Molecular de l'I2SysBio, liderats per Fernando González-Candelas, catedràtic de Genètica de la Universitat de València, van fer públic el divendres 13 de març per la vesprada el genoma de dues mostres del coronavirus emergent subministrades pel Servei de Microbiologia de l’Hospital Clínic de València. La informació s’ha dipositat a la base de dades de la Iniciativa GISAID i ja està disponible per a tota la comunitat científica. Les dades es poden consultar també a Nextstrain, una plataforma que permet visualitzar la progressió espacial i temporal de la pandèmia a partir dels més de 400 genomes de 40 països diferents que ja s'han dipositat des del desembre passat.

Conèixer amb detall els genomes virals a mesura que van mutant és essencial per a dissenyar i avaluar proves de diagnòstic i per seguir el brot epidèmic en directe, a mesura que avança, cosa que tècnicament no era possible fa molt pocs anys. Estudiar l'evolució de virus i com es propaga en la població és essencial per lluitar contra l'epidèmia. Per al seu estudi, que continuarà amb la seqüenciació de més genomes, el grup valencià s'ha beneficiat de la seua àmplia experiència en epidemiologia molecular i en les tècniques de seqüenciació de tercera generació, basades en nanoporus.

En declaracions a l'agència SINC, Fernando González-Candelas ha reconegut que han pogut mesurar el ritme de mutacions de virus, que és menor que el de la grip, però que encara no hi ha dades suficients per saber si està canviant la capacitat de transmissió o l'agressivitat del patogen.

Fernando González-Candelas lidera el grup de recerca sobre Epidemiologia Molecular integrat en el Programa de Biologia de Sistemes de Patògens de l'I2SysBio del què també formen part els grups de Biologia Viral, Evolució Experimental de Virus, Virologia de Sistemes Evolutiva i Patogenòmica Bacteriana. El grup de González-Candelas també s'integra en la Unitat Mixta Evolució i Salut, FISABIO-Universitat de València.

A través de les xarxes socials, els grups de recerca de l'I2SysBio han ofert els seus equips materials i personals a les autoritats sanitàries de la Generalitat Valenciana. De la mateixa manera, participen en iniciatives a escala estatal, com la liderada pel CSIC, per afrontar la pandèmia de el nou coronavirus.

Més informació

FONT: Mónica G. Salomone per a l’Agència SINC