Logo de la Universitat de ValènciaLogo CSIC Logo del portal

La Universitat de València, el CSIC i FISABIO impulsen un projecte d’epidemiologia genòmica del nou coronavirus

  • Unitat de Cultura Científica i de la Innovació
  • 3 d’abril de 2020
Part de la plataforma d'anàlisi nextspain.uv.es. Crèdit: Giuseppe D’Auria, FISABIO.
Part de la plataforma d'anàlisi nextspain.uv.es. Crèdit: Giuseppe D’Auria, FISABIO.

El projecte està liderat per Fernando González, catedràtic de Genètica de la Universitat de València i investigador en l’Institut de Biologia Integrativa de Sistemes i en FISABIO, i Iñaki Comas (Institut de Biomedicina de València). En ell participaran més de 40 unitats de microbiologia clínica d’hospitals de tot Espanya i centres de seqüenciació. La plataforma Salut Global del Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC), cofinançada per la Fundació MAPFRE, ha seleccionat el projecte, juntament amb 11 més, com a part de les iniciatives per a abordar la pandèmia de Covid-19.

El projecte d’investigació Addressing unknowns of COVID-19 transmission and infection combining pathogen genomics and epidemiology to inform public health interventions té un pressupost de 740.800 euros i el seu objectiu és l’estudi comparat dels genomes del nou coronavirus dels pacients amb la malaltia Covid-19 per a entendre i predir la seua evolució i epidemiologia en l’espai i el temps.

La iniciativa la duran a terme investigadors de l’Institut de Biologia Integrativa de Sistemes (I2SysBio), pertanyent al CSIC i a la Universitat de València; de l’Institut de Biomedicina de València (IBV) del CSIC; així com de la Fundació per al Foment de la Investigació Sanitària i Biomèdica (FISABIO) de la Generalitat Valenciana.

Iñaki Comas, científic del CSIC en l’IBV i investigador principal del projecte, explica que aquest projecte permetrà incorporar l’epidemiologia genòmica com una eina per a entendre el curs de l’epidèmia, com es va originar i com està evolucionant en el temps i en l’espai. Destaca, a més, que aquesta investigació no té solament un aspecte acadèmic, sinó que també planteja el repte de generar resultats que servisquen per a informar les autoritats de salut pública. Per la seua part, Fernando González Candelas, investigador de l’I2SysBio i de FISABIO, ha destacat l’escala geogràfica del projecte que abasta hospitals de tota Espanya i assenyala que “si bé hi ha una afectació general per Covid-19, la realitat és que cada comunitat està en una fase epidèmica diferent i, per tant, les solucions a mitjà termini han de ser diferents”.

Les dades generades seran dipositades en repositoris públics, així com en la plataforma global NextStrain (nextstrain.org) de la qual s’ha derivat un node espanyol que ja està integrant les dades de seqüències espanyoles (nextspain.uv.es). La plataforma implementa eines de visualització molt potents per a poder seguir l’evolució del virus en l’espai i en el temps. Els dos investigadors responsables del projecte, especialistes en epidemiologia genòmica, destaquen la potència de la combinació de les dades genòmiques, la microbiologia clínica, l’epidemiologia i la filogenètica. “L’epidemiologia genòmica representarà les malalties infeccioses en el segle XXI, el que van representar les vacunes en el segle XIX o els antibiòtics en el segle XX”, ha afegit Iñaki Comas.

Plataforma Temàtica Interdisciplinària (PTI)
Aquest projecte ha estat finançat, juntament amb 11 més, per la Plataforma Temàtica Interdisciplinària (PTI) Salut Global del CSIC, en la qual col·laboren més de 150 grups d’investigació i que compta amb el suport de la Fundació MAPFRE. Jesús Marco, vicepresident d’Investigació Científica i Tècnica del CSIC, ha destacat que “una de les claus d’aquesta PTI Salut Global és comptar amb una visió global que permeta enllaçar tots els aspectes de la pandèmia: origen, prevenció, malaltia, mesures de contenció, tractament, impacte social, i finalment la necessitat de comunicació a la societat, en particular en educació”. La plataforma, impulsada des de la Vicepresidència d’Investigació Científica i Tècnica del CSIC, està coordinada per la investigadora del Centre de Biologia Molecular Severo Ochoa (CBMSO) Margarita del Val, secundada per un comitè d’experts en les diferents àrees implicades.

Peu de foto:
nextspain.uv.es és la plataforma d’anàlisi de dades derivades de seqüències espanyoles basada en la plataforma internacional nextstrain.org. Integra l’anàlisi genòmica i filogenètica (esquerra) de les seqüències per a inferir patrons de moviment geogràfic (dreta). Crèdit: Giuseppe d’Auria, FISABIO.

Imatges: