Logo de la Universitat de ValènciaLogo CSIC Logo del portal

La PTI Salut Global del CSIC presenta els seus projectes COVID a la Comunitat Valenciana

  • 8 de juny de 2020
Lab

El dimarts 16 de juny, a partir de les 17h i en l’I2SysBio (centre mixt del CSIC amb la Universitat de València que ha pres molt protagonisme en aquesta crisi), la Plataforma Temàtica Interdisciplinària (PTI) Salut Global del CSIC organitza una presentació dels projectes COVID, coordinats i executats des dels seus centres d'investigació a la Comunitat Valenciana.

La COVID-19 ens va agafar a tots desprevinguts. No obstant això, la comunitat científica es va mobilitzar de la nit al dia a escala mundial. No només els especialistes en virus o epidèmies, molts experts d'altres àrees es van disposar a col·laborar posant els seus coneixements al servei d'una causa comuna: conèixer el nou virus en tots els seus detalls i ajudar a enfrontar la malaltia. La Comunitat Valenciana no va ser una excepció. Des de les universitats, instituts de recerca, centres tecnològics i empreses, hi ha hagut un intercanvi fabulós d'informació per respondre a convocatòries d'urgència d'una gran diversitat d'institucions públiques o entitats privades.

Una de les primeres iniciatives de col·laboració, nascuda les primeres hores del confinament, va ser la PTI (Plataforma Temàtica Interdisciplinària) Salut Global del CSIC. Amb l'ajuda d'una llista de correu electrònic, centenars de científics i tecnòlegs de tot Espanya i també d'altres països, es van posar en contacte. Actualment, des dels centres valencians del CSIC hi ha 15 projectes (d'uns 60 a tot Espanya) que han rebut el suport financer a través de convocatòries competitives, entre d'altres, de la Generalitat Valenciana, de l'Institut de Salut Carlos III, de Fons Supera COVID (CRUE / CSIC / Banc Santander) o de la pròpia PTI Salut Global (amb el suport, entre altres, de la Fundació Mapfre).

En l'acte de el dimarts 16 de juny -que inaugura un cicle de presentacions del CSIC a diverses comunitats autònomes-, responsables d'aquests projectes exposaran breument els seus objectius i resultats preliminars als coordinadors de la PTI. Els temes van des dels detalls moleculars sobre el nou coronavirus, passant per l'epidemiologia genòmica, la vigilància epidemiològica en aigües residuals o nous mètodes diagnòstics més eficaços, ràpids i barats, fins a l'exploració d'estratègies terapèutiques originals o de materials innovadors de protecció antiviral. Tot això és una mostra extraordinària de l'enorme capacitat de mobilització de talent i recursos per part del teixit científic i tecnològic valencià.

Segueix-ho ací.