Logo de la Universitat de ValènciaLogo CSIC Logo del portal

Kristie Tanner defensa la seua tesi doctoral sobre la microbiota de les plaques solars

  • 15 de febrer de 2021
Kristie Tanner defensa la seua tesi doctoral sobre la microbiota de les plaques solars

Aquesta tesi doctoral, dirigida per Manuel Porcar, Cristina Vilanova i Juli Peretó, compara les diverses microbiotas aïllades de plaques solars de diferents localitzacions, explora les propietats antioxidants d'algunes de les seves bacteris i descriu Sphingomonas Solaris, una espècie nova aïllada d'una placa solar de Boston. Els resultats de la tesi s'han publicat en les revistes Frontiers in Microbiology, Environmental Microbiology Reports, International Journal of Systematic and Evolutionary Microbiology i Microbial Biotechnology. La tesi va ser defensada el 15 de febrer de 2021.

L'objectiu principal de la tesi "Life under the sun: microbial ecology and applications of the solar panel microbiota" va ser la bioprospecció de la microbiota de les plaques solars fotovoltaiques. La tesi va seguir dues línies principals: l'estudi de l'ecologia de les comunitats microbianes i les aplicacions potencials de les activitats anti-estrès presents. En primer lloc, es va comparar la diversitat taxonòmica i funcional de plaques solars situades en diferents localitzacions geogràfiques: València, Boston i Berkeley (aproximadament a la mateixa latitud) i plaques solars situades a l'Antàrtida i dins el cercle polar àrtic. Es va observar una notable similitud en la composició microbiològica de les plaques solars, independentment de la seua localització. Així mateix, es va realitzar un estudi de colonització microbiana de les plaques solars durant un període de dos anys i l'efecte que aquestes comunitats podien tenir sobre l'eficiència de les plaques fotovoltaiques. Les plaques comencen a ser colonitzades per bacteris generalistes i, més tard, les condicions extremes (alta irradiació, dessecació, àmplies oscil·lacions tèrmiques) seleccionen una comunitat enriquida en microorganismes adaptats a aquestes condicions. No es va trobar una influència significativa dels biofilms sobre l'eficiència fotovoltaica. D'altra banda, la majoria dels bacteris presents en aquestes comunitats produeixen abundants carotenoides. Es va explorar, usant un bioassaig en el nematode Caenorhabditis elegans, els efectes anti-estrès d'aquests bacteris i es van descriure algunes soques amb un efecte destacable en l'organisme model sobre la seua longevitat, la resistència a l'oxidació i la protecció contra la llum ultraviolada. Les plaques solars poden ser una font de nous microorganismes d'interès industrial. Aquesta investigació va permetre descriure una espècie bacteriana nova, Sphingomonas solaris, aïllada d'una placa solar de l'Arnold Arboretum de Boston.

La tesi doctoral de Kristie Tanner s'ha desenvolupat en l'empresa biotecnològica situada al Parc Científic de la Universitat de València Darwin Bioprospecting Excellence en col·laboració amb el grup de Biotecnologia i Biologia Sintètica de l'I2SysBio sota la supervisió de Manuel Porcar (Investigador de la Universitat de València), Juli Peretó (catedràtic de Bioquímica i Biologia Molecular de la Universitat de València) i Cristina Vilanova (directora científica de Darwin). Durant el desenvolupament de la tesi, Kristie Tanner ha estat beneficiària d'un contracte del programa de Doctorat Industrial de MICINN i va realitzar una estada de recerca a la Universitat de Harvard amb una ajuda del Real Colegio Complutense. El tribunal va estar format per José Luis García (CSIC), Trent Northen (Joint Genome Institute, Berkeley National Lab, Califòrnia) i Maria Lluch (CRG i Pulmiobiotics SL), que va qualificar la tesi com excel·lent.