Logo de la Universitat de ValènciaLogo CSIC Logo del portal

L’I2SysBio participa en la Nit Mediterrània de les Investigadores

  • 22 de setembre de 2021
MedNight

La Nit Mediterrània de les Investigadores (MEDNIGHT) a València està organitzada per la Universitat de València (UV), FISABIO, INCLIVA i el CSIC. És un programa d’activitats de divulgació de la ciència per a tots els públics, la vesprada i nit del divendres 24 de setembre. València s’uneix així a l’”European Researchers’ Night”, un esdeveniment que se celebra a 370 ciutats europees i que al parc del riu Túria, enfront del Palau de la Música, inclourà tallers i actuacions amb la ciència mediterrània com a fil conductor. L’entrada és lliure amb limitació d’aforament.

L’I2SysBio serà present a MEDNIGHT a través d’un taller que explora les cares beneficioses dels microorganismes. No hi ha dubte que els bacteris i els virus tenen mala fama perquè alguns són patògens que poden causar seriosos problemes als humans o els animals i les plantes que ens interessen. No obstant això, la majoria dels bacteris no són patògens i exerceixen funcions essencials en el funcionament del planeta. De fet, hi ha molts exemples de bacteris beneficiosos (començant per la nostra microbiota intestinal) i també s'investiga la manera d’usar els bacteris en molts processos industrials o per a remeiar problemes ambientals molt seriosos, com l'acumulació de plàstics als ecosistemes. Partint de la idea que els virus i bacteris són les entitats més diverses al nostre planeta, el taller ens planteja l’enorme quantitat d’aquests éssers microscòpics que ens envolten. Podrem descobrir aspectes sorprenents i fonamentals per a la vida i què poden fer els bacteris i els virus per nosaltres i per la resta d'éssers vius a la Terra. El taller proposa fer bioprospecció, una activitat que permet descobrir-los en el medi natural i desenvolupar aplicacions biomèdiques i biotecnològiques a partir d'ells.

En aquest taller, personal investigador de l'Institut de Biologia Integrativa de Sistemes (I2SysBio, CSIC-UV) presentarà aspectes relacionats amb el caràcter beneficiós dels bacteris mitjançant demostracions molt senzilles. L’activitat ha estat dissenyada i serà presentada pel personal investigador i estudiants de l’institut: Pilar Domingo-Calap, Àngela Vidal Verdú, Esther Molina Menor, Alba Iglesias, Alba Arévalo, Leila Satari, Paola Corbín, Alba Calonge, Lucas Mora, Robby Concha-Eloko, Amanda Martinez, Mireia Bernabéu, Mar Balanzá, Jorge Moreno, Beatriz Beamud i Marisa Domingo.

MEDNIGHT és un projecte europeu que durant tres mesos ha portat la ciència que es fa en diversos països del Mediterrani a diferents ciutats banyades per aquest mar. València s’uneix així a Cartagena, Múrcia, Oriola, Alacant, Castelló de la Plana, Messina, Creta, Limnos, Nicòsia i Malta en aquesta celebració. L’esdeveniment de València coincideix amb la Nit Europea dels Investigadors en unes altres 370 ciutats d’Europa. És la ‘fi de festa’ de MEDNIGHT, un projecte que ha rebut finançament del programa de recerca i innovació Horitzó 2020 de la Unió Europea en el marc de les accions Marie Sklodowska-Curie format per un consorci de 13 entitats. Totes les activitats tenen un objectiu comú: promoure i posar en valor la Ciència Mediterrània, i destacar especialment el treball desenvolupat per dones investigadores.

Més informació