Logo de la Universitat de ValènciaLogo CSIC Logo del portal

Iván Andreu defensa la seua tesi sobre l'evolució col·lectiva en virus

  • 29 d’abril de 2022
Iván Andreu, Rafael Sanjuán
Iván Andreu, Rafael Sanjuán

Aquesta tesi doctoral, dirigida per Rafael Sanjuán Verdeguer, aborda les implicacions evolutives de la formació d'unitats infeccioses col·lectives en patògens virals. Els resultats s'han publicat a les revistes Current Biology, mBio i Science Advances. La tesi va ser defensada el 29 d'abril de 2022.

Els virus utilitzen diverses estratègies per transmetre múltiples partícules virals o genomes a una sola cèl·lula. Aquestes estratègies de transmissió col·lectiva promouen una interacció sostinguda entre virus coinfectants, la qual cosa permet l'evolució d'interaccions socials com la cooperació, però també el conflicte. A més, en absència d'altres fonts de beneficis, l'associació de múltiples virions o genomes virals per formar unitats infeccioses col·lectives implica un cost dispersiu en limitar la capacitat total dels virus per iniciar nous focus d'infecció. La tesi, titulada «Implicaciones evolutivas de la transmisión colectiva de virus», analitza si la transmissió col·lectiva aporta beneficis derivats de la coinfecció que compensen el seu cost dispersiu a curt termini, però també si afavoreix l'evolució de la cooperació o el conflicte a llarg termini. Amb aquesta finalitat, s'estudia la dinàmica cooperativa de coinfecció combinant modelització matemàtica amb experiments. A més, utilitzant agregats virals del virus de l'estomatitis vesicular, s'ha determinat experimentalment l'impacte net i immediat d'aquest mode de transmissió col·lectiu sobre l'eficàcia biològica viral, discernint els principals factors i mecanismes implicats. Així mateix, s'han explorat les conseqüències no immediates de l'agregació en l'evolució de les interaccions socials i la diversitat viral.

La tesi d'Iván Andreu s'ha realitzat al grup de recerca Evolució Experimental de Virus de l’I2SysBio, i ha estat dirigida per Rafael Sanjuán (Professor Titular del Departament de Genètica, Universitat de València i Investigador Principal del grup). Durant el desenvolupament de la tesi, Iván Andreu ha gaudit d'un contracte dins del Programa de Formació del Professorat Universitari (FPU, Ministeri d'Universitats). El tribunal va estar format per José Manuel Cuevas (Professor Titular del Departament de Genètica de la UV i investigador de l’I2SysBio), Ester Lázaro (Investigadora Científica del CSIC, Centre d'Astrobiologia CSIC-INTA) i Santiago F. Elena (Professor d'Investigació del CSIC, I2SysBio), que han qualificat la tesi com a excel·lent.