Logo de la Universitat de ValènciaLogo CSIC Logo del portal

Estudiants de biologia sintètica integrativa visiten l'institut

  • 23 de maig de 2022
D'esquerra a dreta: Juli Peretó, Karen Díaz, Laura María Lorente, Mónica Uceda, Carla Sevilla, Emilia Matallana, Javier Buceta, Sara Atienza, Alba Calonge, Lydia Garrido, Álvaro López-Maroto, Beatriz Deltoro
D'esquerra a dreta: Juli Peretó, Karen Díaz, Laura María Lorente, Mónica Uceda, Carla Sevilla, Emilia Matallana, Javier Buceta, Sara Atienza, Alba Calonge, Lydia Garrido, Álvaro López-Maroto, Beatriz Deltoro

Els estudiants del màster de biologia sintètica integrativa MISB (UIMP-CSIC) han realitzat una estada a l'institut com a part del mòdul de laboratoris integrats. L'objectiu és conèixer de primera mà les línies de recerca com a possibles destins del seu treball fi de màster. Durant l’estada a València han gaudit d'una sèrie d'activitats complementàries.

Els nou estudiants de la primera edició del MISB han visitat alguns grups de recerca de l'I2SysBio la setmana del 16 al 20 de maig del 2022. Després de ser rebuts per la directora de l'institut, Emilia Matallana, i pel coordinador d'aquesta visita, Juli Peretó, es va celebrar el seminari 'How to give a talk' per part de Manuel Porcar. Excepte dimecres, la resta del temps es va dedicar a treballar en diversos laboratoris, així com a conèixer dues empreses biotecnològiques del Parc Científic de la UV: Darwin Bioprospecting Excellence i ADM-Biopolis. Els seminaris de migdia van ser impartits per Santiago Elena, José Luis García, Christina Toft i Emilia Matallana i van tractar temes com l'evolució experimental i l'evolució genòmica dels llevats i les seues aplicacions biotecnològiques. La darrera sessió de la setmana va ser la presentació per part dels estudiants de les seues experiències i impressions, amb un debat animat per Javier Buceta. El dimecres 18 de maig, Dia Internacional de la Fascinació per les Plantes, els estudiants del MISB van assistir al seminari de José Pío Beltrán (IBMCP, UPV-CSIC) sobre la domesticació de les plantes amb la paella com a fil conductor, preludi de la visita al Mercat Central. Per la vesprada es va celebrar a la Casa de la Ciència del CSIC un seminari sobre 'biofoundries', a càrrec d'Irene Otero-Muras (I2SysBio) i Pablo Carbonell (UPV), així com una presentació de les plantes com a biofactories per Diego Orzáez ( IBMCP). La jornada es va completar amb la presentació del llibre 'Algo nuevo en los cielos' d'Antonio Martínez Ron per l'autor i Anna Mateu, editora de la revista Mètode.

El MISB, dependent de la Universitat Internacional Menéndez Pelayo UIMP i el CSIC, està organitzat per tres centres de recerca del CSIC: el Centre Nacional de Biotecnologia CNB, el Centre d'Investigacions Biològiques Margarita Salas CIB i l'Institut de Biologia Integrativa de Sistemes I2SysBio (centre mixt amb la Universitat de València). El MISB és un programa de postgrau pioner en el gènere que combina la docència avançada i la recerca en centres del CSIC. L'objectiu del MISB, que es pot considerar la primera escola de postgrau sobre biologia sintètica a Espanya, és preparar la propera generació d'investigadors en biologia sintètica, familiaritzats amb noves maneres d'explorar els sistemes vius. El programa integrat de formació, investigació i innovació sobre biologia sintètica comprèn un mòdul de laboratoris integrats on els participants s'integren en un grup de recerca per conèixer la seva activitat des de dins.

La durada del MISB és de dos anys (120 crèdits) i fins al 31 de maig del 2022 segueix obert el termini per a la seva segona edició (2022-2024). Està recomanat tant per a estudiants de ciències de la vida o fisicoquímiques com per a aquells més orientats a la tecnologia, ciències de la computació o l'enginyeria.