Logo de la Universitat de València Logo Institut Universitari d'Investigació en Criminologia i Ciències Penals Logo del portal

El desenvolupament d'aquest projecte d'investigació es centra en l'estudi de l'execució de les penes i mesures de seguretat des d'una perspectiva integrada on es considera l'adreça polític-criminal en què aquestes s'inscriuen. Sobre aquesta qüestió, es presta especial atenció al gir punitivista, autoritari i retrògrad que suposa l'última reforma del Codi penal.
Descripció

El desenvolupament d'aquest projecte d'investigació se centra en l'estudi de l'execució de les penes i mesures de seguretat des d'una perspectiva integrada on es considera la direcció polític-criminal en què aquestes s'inscriuen. Sobre aquesta qüestió, es presta especial atenció al gir punitivista, autoritari i retrògrad que suposa l'última reforma del Codi penal. Per a escometre aquest estudi, es pretén aprofundir en el coneixement de regulacions de cort similar en el Dret comparat (no solament el continental, sinó també en l'els països inscrits en el common law), amb l'objectiu d'aportar una valoració sobre la compatibilitat d'institucions com la presó permanent revisable amb els principis de legalitat i l'orientacióresocialitzadora en l'execució de les penes privatives de llibertat. 

En sentit similar, ha de considerar-se la vigència del principi de culpabilitat o la màxima de non bis in ídem, per a l'estudi del sistema de penes i mesures de seguretat. Així les coses, el marc teòric d'aquest projecte de recerca és el sistema de principis instaurat per la CE de 1978, però també la doctrina jurisprudencial asseguda pel Tribunal Europeu de Drets Humans, o els avanços en l'estudi de la imputabilitat des de la perspectiva de les neurociencias.     

Investigadors principals no UV

Juan Carlos Carbonell Mateu

Data d'inici
2014 Gener
Data de finalització
2017 Desembre
Entitats finançadores:

Ministerio de Economía y Competitividad (DER2013-47859-R).