University of Valencia logo Logo Inter-university Institute for Local Development Logo del portal

Un documental promogut a la Universitat guanya el Festival Internacional de Cinema de No Violències

  • October 5th, 2018
Image de la noticia

El documental ‘Ritmos de La Coma’, que retrata la infància en aquest barri valencià, ha guanyat el premi al millor curtmetratge documental del IV Festival Internacional de Cine de les No Violències Actives (FICNOVA) que s’ha celebrat aquest 2 d’octubre –Dia Mundial de la No Violència- a Madrid. El treball és fruit d’un projecte d’innovació docent dirigit pel professor José Javier Navarro, de la Facultat de Ciències Socials de la Universitat de València, en col·laboració amb el realitzador Pablo Vila, la comunitat educativa del CAES La Coma i estudiantat del Grau en Treball Social.

El treball aborda la intervenció socioeducativa amb xiquetes i xiquets que viuen en territoris d'alt risc. Identifica les causes de vulnerabilitat que provoquen exclusió i les carències d'una població abandonada per les institucions i les polítiques públiques. Assenyala les principals necessitats i proporciona eines per a combatre-les a través de l'aprenentatge significatiu i el currículum no formal. L'educació, les estratègies col·laboratives i la motivació es converteixen en aliats contra la precarietat en aquests territoris. Malgrat tots aquests dèficits, el documental aconsegueix projectar una visió positiva de les xiquetes i xiquets que viuen en aquest territori, de les seues capacitats, potencialitats i somnis per aconseguir un horitzó pròsper.

Aquest curtmetratge va comptar amb estudiantat del Grau de Treball Social, que va establir el diagnòstic previ a la intervenció socioeducativa per a projectar les potencialitats davant la constant presència de situacions de risc.

El festival amb seu central a Madrid i subseus a Argentina, Canadà, Mèxic, Equador, Bolivia i Mauritània, entre altres, ha comptat amb 950 propostes procedents de 69 països. El festival compta amb tres categories: llargmetratges, migmetratges i curtmetratges. Els altres treballs finalistes en la categoria de curts van ser ‘Clash of Morality’ (USA), ‘No Right’ (Coproducció franco-xilena), ‘Dollhouse’ (Iran), ‘Cajamarca: El viaje del desengaño’ (Colòmbia).

L’organització del festival projectarà les propostes guanyadores en sales de cinema de més de 50 països. El documental pot visualitzar-se ací.