Kelin: Recinto arqueologicoKelin: Recinto arqueologico

Recinte arqueològic
Caudete de las Fuentes (Valencia)

   
 
  date

El jaciment

El jaciment de Los Villares, el nom antic del qual és Kelin, s'assenta sobre un suau turó a 800 m.s.n.m, molt pròxim a l'actual població de Caudete de las Fuentes (València). Les restes arqueològiques ocupen tota la superfície de la lloma, assolint una extensió d'unes 10 hectàrees. L'assentament estigué envoltat per un recinte emmurallat, del qual encara són visibles alguns trams junt als camins que delimiten el turó.


date

Un emplaçament privilegiat

Kelin, com a una de les elevacions més destacades de la zona, exerceix un ampli domini visual sobre la plana circumdant. S'ubica junt al riu Madre de Cabañas, tributari del Magre, que proporciona aigua i fonts, creant una rica vall agrícola: la Vega. A més a més, Kelin es localitza a les proximitats d'una de les vies naturals que comunica la Meseta amb la costa mediterrània, permitint-li el control del trànsit de persones i mercaderies.

   
 
  date

Què pot visitar-se?
1. A l'interior del recinte tancat poden visitar-se les dues zones excavades (A i B); on s'ha conservat la trama urbanística de dues èpoques diferents: una protoibèrica (segle VII aC) i altra ibèrica plena (segles IV-III aC).

2. A l'exterior, alhora que es passetja tranquil.lament es pot apreciar la magnitud de l'assentament. Així, rodejant el jaciment (a peu, en bicicleta, fins i tot en cotxe) pels camins habilitats i senyalitzats es poden vore un tram de la muralla, la pedrera de la qual s'extragué pedra per a la construcció i algunes restes constructives, a la vora del riu.

3. Complement necessari és la visita a la Col·lecció Museogràfica Luis García de Fuentes on estan dipositats alguns dels materials recuperats a Kelin. 
Departament de Prehistòria de la Universitat de València. Servei d'Investigació Prehistòrica (SIP) de la Diputació de València