El 13 de setembre celebrem el Dia Internacional del xocolate, un aliment que ha sigut venerat des de les antigues civilitzacions fins a l'actualitat. No obstant això, malgrat la seua popularitat, existixen nombrosos mites i curiositats entorn d'este aliment que mereixen ser aclarits des d'una perspectiva científica.
Mite: El xocolate causa acne
Un dels mites més persistents és que el consum de xocolate provoca acne. No obstant això, no existix evidència científica sòlida que recolze esta afirmació. Si bé les dietes riques en aliments ultraprocessats i sucres poden influir en la salut de la pell, el xocolate, especialment el d'alt valor en cacau (>80%), no té una relació directa amb l'aparició d'acne. De fet, el cacau té propietats antioxidants que podrien beneficiar la pell.
Curiositat: El xocolate negre és ric en antioxidants
El xocolate amb alt contingut de cacau és una font important de flavonoides, compostos amb efectes antioxidants que poden millorar la salut cardiovascular. S'ha demostrat que el consum moderat de xocolate negre podria contribuir a reduir la pressió arterial, millorar la circulació i protegir el cor (sempre que la base de l'alimentació siga saludable i concorde a estos objectius).
Mite: El xocolate engreixa
L'augment de pes depén del balanç calòric general, no d'un sol aliment en particular. El xocolate, com qualsevol altre aliment, pot formar part d'una dieta equilibrada si es consumix amb coherència. L'important és triar #xocolate amb alt percentatge de cacau i evitar els excessivament ensucrats o processaments (xocolate amb cobertes tipus nata o galeta, xocolate blanc...).
Curiositat: El xocolate ha sigut usat com a moneda
En la civilització maia, els grans de cacau eren tan valuosos que s'usaven com a moneda de canvi. Això mostra la gran importància que el cacau tenia en les cultures antigues, no sols com a aliment, sinó també com un bé d'alt valor econòmic.
En conclusió, el xocolate, en la seua forma més pura, té múltiples beneficis si es consumix responsablement. En este Dia Internacional del Xocolate, gaudix d'este aliment sense culpa i amb coneixement!