Bé siguen esportistes d'elit que participen en les Olimpíades, campionats del món de qualsevol disciplina, persones rellevants del món de l'art, de l'àmbit empresarial, la cultura, o bé siguen persones d'una aparent menor rellevància mediàtica, com a persones majors, adolescents i menors en general, treballadores i treballadors en precari, persones en atur, migrants, en definitiva tot ésser humà, té dret a la salut mental, i a rebre assistència quan la seua salut mental es trunca, siga d'una forma brusca o gradual.
En un moment on les imatges dels periòdics, TV i xarxes socials, o les veus i sons de les ràdios ens recorden constantment l'horror de les guerres, o les mancances de tota mena d'un comunicat de la població, potser població del nostre propi barri o població, la importància de la salut mental es fa encara més palesa, també per als qui són receptors d'eixos missatges. Per això, són necessàries les veus que demanen una acció reflexionada, persistent i eficaç per a previndre els problemes de salut mental o atallar-los el més ràpid possible, si es donen. L'article 25 de la Declaració Universal dels Drets Humans indica que “Tota persona té dret a un nivell de vida adequat que li assegure, així com a la seua família, la salut i el benestar, incloent-hi alimentació, vestit, vivenda, atenció mèdica i els servicis socials necessaris. L'Estat té la responsabilitat d'assegurar estos drets.”
Espanya, i el món en general està molt lluny de complir amb este article. És per això que des de la Clínica de Psicologia de la Universitat de València Fundació Lluís Alcanyís publiquem en el dia de la Salut Mental este recordatori sobre la importància de la salut mental, del dret a ella de tot ésser humà, especialment si es troba en situacions d'alta vulnerabilitat, com a guerres, migració, pèrdues afectives i materials, situacions d'assetjament de diversos tipus, pobresa extrema, explotació laboral, explotació sexual, desprotecció infantil, etc.
Un recordatori que també reivindica el dret al benestar i als ambients potenciadores d'eixe benestar. En la Clínica de Psicologia de la Universitat de València Fundació Lluís Alcanyís estem compromesos amb la protecció del dret a la salut mental, amb la finalitat que les persones tinguen accés a un sistema de qualitat que fomente el seu benestar emocional, psicològic i social.
PER UNA SALUT MENTAL SENSE ESTIGMES, PROTEGIDA, POTENCIADA, ACCESSIBLE I UNIVERSAL