Universitat de ValènciaFundació Lluís Alcanyís Logo del portal

La Universitat de València inicia el curs acadèmic

  • Web and Marketing Unit
  • September 16th, 2024
 

El Paranimf de la Universitat de València a acollir el divendres 13 de setembre, el Solemne Acte d’Obertura del Curs Acadèmic 2024-2025, una cerimònia que dona el tret d’eixida al curs en que la institució celebra el seu 525 aniversari i que iniciarà les seues classes el dilluns 16 de setembre.

La Universitat de València ha celebrat, al seu Paranimf ubicat a l’edifici històric de La Nau, el Solemne Acte d’Obertura del Curs Acadèmic 2024-2025. Una cerimònia que es celebra des de 1499, any de la fundació de la institució, i que aquest any enceta les celebracions que commemoren el 525 aniversari de la que és, la primera universitat de les valencianes.

La cerimònia ha estat presididida per la rectora de la Universitat de València, M. Vicenta Mestre; per la ministra de Ciènica, Innovació i Universitats, Diana Morant; pel conseller d’Educació, Universitats i Ocupació, José Antonio Rovira; la presidenta del Consell Social, Ángela Pérez; i el vicesecretari general de la UV, Andrés Boix. Així mateix, ha comptat amb una ampla representació dels poders executiu, legislatiu i judicial, organitzacions sindicals, empresarials, universitats públiques i privades, centres adscrits, forces armades i policials, ajuntaments i col·legis professionals.

A més, des de les 12 hores, ha pogut seguir-se a través del web de la UV, en un senyal realitzat pel Taller d’Audiovisuals de la UV i que ha comptat amb una programació prèvia especial en la que s’han tractat els aspectes clau del que és l’acte acadèmic més important.

El cerimonial d’obertura 

L’acte ha seguit el tradicional cerimonial universitari, en el que el professorat universitari que té el grau de doctor conforma una processó acadèmica, ordenada segons l’antiguitat dels centres de la UV, i d’acord amb els càrrecs acadèmics de departaments, instituts, escoles i facultats, i que ha estat tancada pels representats del Consell de Govern, del Consell de la Generalitat Valenciana i del govern d’Espanya.

Aquest s’ha iniciat amb la interpretació del càntic “Veni Creator” per part de l’Orfeó universitari. A continuació la mestra de cerimònies ha colpejat tres cops en terra amb la seua vara, per a donar pas a la declaració d’obertura de la sessió per part de la rectora.

Tot seguit, ha sigut el torn de la lectura del resum de la memòria del curs acadèmic de darrer curs per part del vicesecretari general, Andrés Boix.

En la seua intervenció ha destacat que tot i el context econòmic advers, la Universitat de València ha aconseguit millorar les seues posicions als rànquings més destacats, situant-se la segona d’Espanya en termes generals. I També destaca en diverses àrees del coneixement i titulacions com la primera d’Espanya i entre les 100 primeres d’Europa. Uns indicadors que, “tot i no ser els únics indicadors en els que fixar-nos, si que indiquen que el camí és el correcte”, ha afirmat.  

Unes dades aquestes que “a més destaquen l’eficiència de la nostra institució, ja que ens situa per davant d’institucions amb un pressupost major i amb una comunitat universitària també més gran”.

La lliçó magistral

A continuació, i seguint amb el cerimonial de l’acte, s’ha realitzat la lectura de la lliçó magistral, que cada any correspon a un centre diferent de la Universitat.

Aquest any ha sigut el torn de la Facultat d’Infermeria i Podologia, i el professor i infermer, Julio Fernández Garrido, ha sigut l’encarregat de fer-ne la lectura de la lectio des de la càtedra del Paranimif.

Aquesta ha portat per nom “Noves infermeres per a un nou paradigma d’atenció a la salut” i en la que s’ha abordat l’insuficient prestigi i reconeixement, professional i social, que conta el col·lectiu.

Pot llegir-la íntegrament en aquest enllaç.

La Universitat, motor de canvi de la societat valenciana

El Conseller d’Educació, Universitats i Ocupació, José Antonio Rovira, ha afirmat que “la Universitat de València és una institució que ha crescut i modelat la societat Valenciana, sabent adaptar-se als canvis al llarg dels seus 525 anys d’història, essent sempre un motor de canvi i progrés de la nostra societat.

El conseller també ha volgut, especialment, donar la benvinguda a l’estudiantat que aquest curs comença una nova etapa educativa i vital, desitjant-los el màxim aprofitament del seu pas per la institució educativa, una etapa de reptes i oportunitats.

Per últim, ha afirmat que el govern de la Generalitat està treballant en l’elaboració del pla de finançament plurianual, que permeta a les universitats públiques valencianes mantenir la seua excel·lència i competitivitat.

Les universitats són la peça clau en la cohesió social

En primer lloc, la ministra de Ciència, Innovació i Universitats, Diana Morant, ha volgut felicitar la Universitat per el seu 525 aniversari. I també ha volgut agrair la Universitat de València, i especialment a la rectora, el seu compromís per el desenvolupament dels territoris i els pobles amb la formació al llarg de la vida.

Així, ha afirmat que “les universitats són la principal eina de cohesió social. Uns centres aquests que formen any rere any, ciutadans lliures, crítics i solidaris”, moment el qual ha aprofitat per anunciar els fons que posarà a disposició del sistema universitari públic valencià, per garantir l’excel·lència del sistema universitari públic valencià.

Per acabar, ha volgut agrair la tasca a tot el personal, el que fa que funcione dia a dia la Universitat i recordant que la Universitat sempre tindrà al seu costat al Govern d’Espanya per continuar fent una societat més igual i més justa.

 

La Universitat, al servei de la societat valenciana

La rectora, M. Vicenta Mestre, en primer lloc ha volgut agrair a la ministra el seu compromís amb les universitats públiques i el finançament anunciat, el qual esperen ansiosament les institucions ja que és indispensable per a “continuar fent docència, recerca i cultura” a les universitats.

A continuació, ha iniciat el seu discurs amb una referència a un fragment del discurs que Manuel Azaña va pronunciar al paranimf de la Universitat, quant durant la Segona República l’edifici de La Nau va ser seu del Ministeri d’Instrucció Pública, seu de lluita per la llibertat del poble Espanyol. A més, la rectora també ha volgut fer menció al 85 aniversari de la fi de la guerra civil espanyola, la qual va donar pas a un període obscur, amb una dictadura plena de repressió i mancança de llibertats, i que cal recordar en els temps que corren.  

Ha prosseguit remarcant el posicionament de la institució com la segona universitat a Espanya, i la primera de les valencianes. Unes posicions capdavanteres que no solament es constaten en els àmbits acadèmics, sinó que també en valors, ja que la UV és la primera universitat d’Europa en recepció d’Estudiants Erasmus, la universitat amb més estudiants amb discapacitat d’Espanya, la primera pública a Espanya en resultats esportius i la primera absoluta en participació en competicions esportives.

També, ha destacat la importància d’aquest acte d’obertura, un acte en el que la institució enceta el curs de celebració del seu 525 aniversari. “L’aniversari d’una institució que ha crescut amb la ciutat i societat valenciana al llarg de més de cinc segles”.

Seguidament, ha recordat la greu situació econòmica que viu el sistema universitari valencià, però es sent “entusiasmada amb el recent acord al que han arribat les universitats públiques valencianes amb la Generalitat per al desenvolupament del pla plurianual de finançament”.

Tot i aquesta situació, la rectora ha recordat que la Universitat recentment va anunciar el pla d’inversions dotat de més de 150 milions d’euros que “donaran resposta a les necessitats de ciència i docència i que permetran continuar disposant de les infraestructures més avançades que permeten mantenir l’excel·lència a la institució”.

Per acabar, ha volgut recordar el compromís de la Universitat amb la societat valenciana, fent servir la celebre cita “Assumiràs la veu d’un poble, i serà la veu del teu poble” del poeta valencià Vicent Andrés Estellés; i també fer una crida a la pau i la convivència internacional, a través de les paraules de Manuel Azaña.

Pot llegir-lo íntegrament al següent enllaç.