University of Valencia logo Logo Master's Degree in Contemporary Philosophical Thought Logo del portal

XIIè Cicle de Conferències Càtedra Blasco. La lectura avuí: Xarxes i dispositius. Vana o Banal?

La Càtedra de Filosofia i Ciutadania “Josep Lluís Blasco Estellés” (www.catedrablasco.cat) té com a propòsit constituir un fòrum en el qual les dues màximes vocacions de Josep Lluís Blasco, la vocació filosòfica i la vocació cívica i ciutadana, troben un espai de confluència. Es tracta d’acostar la filosofia als ciutadans tot sotmetent els problemes socials més urgents a la reflexió dels filòsofs i pensadors i fer arribar aquesta reflexió a la societat. A tal fi es programen activitats com són ara: conferències, taules rodones, cursos monogràfics amb la participació de personalitats destacades en l’àmbit de la reflexió filosòfica i/o social, publicacions de les conferències o cursos.

Entre els dies 16 de febrer i 2 de març de 2017 se celebrarà el XIIè Cicle de Conferències “Josep Lluís Blasco Estellés” amb el títol: “La banalitat com a misteri“. L’assistència és lliure.

LLOC:
Centre Cultural La Nau (Universitat de València)
Aula Magna
c/Universitat, 2

PROGRAMA:
2 de març, 2017; 19:00 hores
Laura Borràs (Universitat de Barcelona):

28 february 2017

LA LECTURA AVUI: XARXES I DISPOSITIUS. VANA O BANAL?

Claude Lévi-Strauss fa ja molt que va plantejar que qualsevol societat humana es mou entre dues dimensions, la tècnica i la cultural. La primera ens permet controlar el mitjà hostil que de vegades és la naturalesa. La tècnica –entenent per tècnica, de manera general, la fabricació d’eines– permet domesticar el món, vèncer el que té d’inhòspit. Gràcies a la cultura, en canvi, i fent servir el llenguatge  com a base estructural, erigim un món propi fet de representacions literàries i artístiques, d’ordre simbòlic, que ens permet viure’l, habitar-lo i també fer-lo més habitable. Haver d’escollir entre l’una i l’altra és un debat que no porta enlloc. I, això no obstant, en l’àmbit de la lectura, de la literatura, seguim en debats estèrils entre tecnofílies i tecnofòbies, quan tot sovint oblidem que l’escriptura és una tecnologia i el llibre una màquina.

En un món cada cop més interconnectat, en aquest prodigiós mosaic de presències que vivim simultàniament i a escala planetària, global, cal saber integrar. La cultura és, per definició, integració. I llegir, avui, a les xarxes i entre dispositius és integrar. Veurem si de manera vana o banal. 

La cultura és, per definició, integració. I llegir, avui, a les xarxes i entre dispositius és integrar.

 

Laura Borràs Castanyer és professora del Departament de Didàctica de la Llengua i la Literatura a la Universitat de Barcelona. Ha publicat nombrosos llibres, articles i treballs sobre literatura contemporània, teatre, cinema i literatura, molts dels quals inclouen, de manera destacada, una reflexió sobre l’escriptura i la lectura en l’era digital i l’estudi de les noves textualitats electròniques. Ha estat guardonada per la seva trajectòria amb la Distinció de Jove Investigador de la Generalitat de Catalunya (2001-2005) i des del 2000 dirigeix el grup de recerca consolidat per la Generalitat de Catalunya (SGR 2009-529, 2005-00332) HERMENEIA (www.hermeneia.net), que estudia les connexions entre els estudis literaris i les tecnologies digitals i està format per professors de diverses universitats europees i americanes.

Col·laboren: Vice-rectorat d’Internacionalització i Cooperació, Centre Cultural La Nau, Institució Alfons el Magnànim, Facultat de Filosofia i Ciències de l’Educació, Societat de Filosofia del País Valencià i Departament de Filosofia de la Universitat de València.