Logo UVLogo UJIMaster Universitari en etica i Democracia Logo del portal

Democràcia sense decepció

  • 7 de juliol de 2017
Persones votant

Ja han passat 40 anys des que els espanyols van poder exercir per primera vegada el dret a vot. Amb motiu d’aquest aniversari, la catedràtica Adela Cortina va publicar un article al diari El País, titulat Democràcia sense decepció.

El passat 15 de juny es van complir 40 anys des que els espanyols vam poder votar per primera vegada després de 38 anys de franquisme. Per a commemorar aquesta data, Adela Cortina, Directora del Màster en Ètica i Democràcia i catedràtica en Ètica i Filosofia Política va publicar un article en l’especial "La veu de tots" del diari El País, titulat Democràcia sense decepció.

Al seu article, la catedràtica reflexiona sobre quins són els reptes del nostre sistema democràtic, que ara està travessant un cicle de desencant i desafecció. Afirma que “el nostre sistema és tan sols una forma d’organització, no una doctrina de salvació”; per això, “els polítics han de ser ser facilitadors i no cabdills.”

“Quan el 15 de juny de 1977 els espanyols vam poder participar en les primeres eleccions democràtiques que es van celebrar després de 38 anys de franquisme, vam començar a aprendre per experiència el que sabíem per compte aliè de la democràcia i els valors que la impregnen. Havíem seguit els debats dels partits polítics presentant els seus programes i podíem posar en pràctica el valor de la llibertat a través del vot. Aquest es diu que és el distintiu més clar de la tradició democràtica: el dret al vot en eleccions regulars. Però això és encara poc.”

Així comença l’article de premsa d’Adela Cortina. En ell ens parla sobre la nostra democràcia i tracta qüestions tan diverses com les primeres eleccions després de la transició, la Constitució de 1978, la integració d’Espanya a la Unió Europea, la crisi i l’educació.