Logo de la Universitat de València Logo Màster Universitari en Investigació i Desenvolupament en Biotecnologia i Biomedicina Logo del portal

Els avantatges reals que ens ofereix la bioinformàtica

Bioinformatica

Parlem de bioinformática per referir-nos a un camp de la ciència en el qual concorren múltiples disciplines, sent el cas de la biologia, la computació i les tecnologies de la informació. Amb aquesta confluència es pretén agilitar el descobriment de noves idees biològiques a l'una que generar perspectives globals, a partir de les quals es puguen distingir uns certs principis unificadors en aquest camp.

22 de d’abril de 2016

Parlem de bioinformática per referir-nos a un camp de la ciència en el qual concorren múltiples disciplines, sent el cas de la biologia, la computació i les tecnologies de la informació. Amb aquesta confluència es pretén agilitzar el descobriment de noves idees biològiques a l'una que generar perspectives globals, a partir de les quals es puguen distingir uns certs principis unificadors en aquest camp. Segons afirma el National Center for Biotechnology Information, en els inicis de la “revolució genòmica”, la noció de bioinformática feia referència únicament a la creació i el manteniment de diverses bases de dades on s'acumulava i es guardava informació biològica, com pot ser el cas d'algunes seqüències de nucleòtids i aminoàcids. L'increment d'aquest tipus de base de dades no implica únicament el disseny de la mateixa sinó també el creixement d'interfícies complexes on els tècnics experts poguessin accedir de forma senzilla a les dades ja existents i proveir o examinar dades.

Un dels camps més populars i útils en l'anàlisi i la interpretació de diversos tipus de dades, incloent seqüències de nucleòtids i aminoàcids, dominis de proteïnes i estructura de proteïnes.

Posteriorment tot aquest cúmul d'informació requeria ser complementat de tal forma que es formés una una idea lògica del que serien les activitats cel·lulars normals, de tal manera que permetés als científics estudiar com aquestes activitats es veien alterades en estats d'una malaltia. Trobem en aquest punt l'origen del que coneixem com a naixement del camp de la bioinformática i, més conegut actualment com un dels camps més populars i útils en l'anàlisi i la interpretació de diversos tipus de dades, incloent seqüències de nucleòtids i aminoàcids, dominis de proteïnes i estructura de proteïnes.

El procediment propi d'examinar i interpretar les dades es coneix amb el nom de biocomputació. Dins de la bioinformática i la biocomputació existeixen altres sub-disciplines importants: el desenvolupament i la implementació de mecanismes que permetin l'accés, ús i maneig de diversos tipus d'informació, el desenvolupament de nous algorismes (fórmules matemàtiques) i estadístics amb els quals es pugui relacionar parts d'un conjunt enorme de dades, servint com a exemple els mètodes utilitzats per localitzar un gen dins d'una seqüència, predir una estructura o funció de proteïnes i poder agrupar seqüències de proteïnes en famílies relacionades.