Els nord-americans Eric Betzig i William E. Moerner i l'alemany Stefan W. Hell van ser els guanyadors del Nobel 2014 de Química per desenvolupar la microscòpia fluorescent, segons va explicar la Real Acadèmia de les Ciències Sueca, reconeguent amb això la gran rellevància que mereixen l'anàlisi de la imatge en el camp de la ciència.

Aquest avanç ha contribuït a l'estudi de malalties com l'Alzheimer i el Parkinson, així com en l'anàlisi de processos cognitius en les neurones del cervell

El jurat va aconseguir reconèixer d'aquesta forma el treball dels tres premiats gràcies al desenvolupament de múltiples microscopis de "alta resolució" que empren "molècules fluorescents", una tècnica que també apareix designada com "nanoscopia". Aquesta valuosa tècnica permet realitzar un estudi detallat sobre "molècules individuals dins de cèl·lules vives", alguna cosa impensable fins al moment amb les tècniques dels microscopis òptics tradicionals. Aquest avanç ha contribuït a l'estudi de malalties com l'Alzheimer i el Parkinson, així com en l'anàlisi de processos cognitius en les neurones del cervell, va aplaudir el jurat. L'Alzheimer i el Parkinson són dues malalties que actualment afecten a gran part de la informació i malgrat que es coneixen diferents mètodes que aconsegueixen retardar el desenvolupament de les mateixes, no existeix una cura exacta capaç de pal·liar els devastadors efectes que aquestes produeixen sobre qui les pateix.

El nord-americà Eric Betzig, nascut en 1960, és doctor per la Universitat Cornell de Ithaca (Nova York) i treballa en l'Institut Mèdic Howard Hughes, de Ashburn (EUA). L'alemany Stefan W. Hell, nascut a Romania en 1962, es va doctorar a la Universitat de Heidelberg i dirigeix avui l'Institut Max Planck de Química Biofísica, en Gotinga (Alemanya), i el Centre Alemany de Recerca contra el Càncer de Heildelberg. El tercer guardonat, el nord-americà William E. Moerner, va néixer en 1953 i, després de doctorar-se com Betzig a la Universitat Cornell, treballa a la Universitat de Stanford.

El Premi Nobel és el major guardó al que poden optar qualsevol dels actuals investigadors, escriptors o activistes que desenvolupen una activitat social i professional. La ronda d'anuncis de guanyadors dels Premis Nobel 2014 va ser una de les més seguides i esperades en el transcurs d'aquests reconeguts premis, segons van apuntar participants i integrants del propi jurat.