Logo de la Universitat de València Logo Màster en Psicologia General Sanitària Logo del portal

Fins a quin punt és positiva la intervenció biopsicosocial en els cuidadors?

Dos personas dándose la mano

Les professores Amelia Díaz del Departament de Personalitat, Avaluació i Tractaments Psicològics de la Facultat de Psicologia de la Universitat de València i Teresa Lanjón, infermera i psicòloga de l’Hospital Clínic Universitari de València; presenten un programa d’intervenció de tipus biopsicosocials que pot adaptar-se a diferents tipus de cuidadors. Aquest inclou variables psicosocials adscrites al camp de la psicologia, i variables biològiques, adscrites al camp de la infermeria.

6 de de juliol de 2016

Les autores del treball exposaren les seues conclusions al I Congrés d’Investigació en Salut i Envelliment, celebrat en Almeria durant l’estiu de 2014. El document de presentació: “Primeres dades de l’eficàcia d’un programa d’intervenció biopsicosocial en cuidadors”, aclareixen que el disseny és pràcticament experimental però podria ser-hi viable i generar un impacte positiu en la salut dels cuidadors. L’estudi es va desenvolupar en dos moments de mesura, abans i després de la intervenció.

El disseny és pràcticament experimental però podria ser-hi viable i generar un impacte positiu en la salut dels cuidadors

Així mateix, les dades arreplegades demostren l’eficàcia que tindria un programa d’intervenció en cuidadors de persones dependents, que també tingués en compte els aspectes biopsicosocials del cuidador. Es tracta de persones, que a causa de la càrrega psicològica del treball que exerceixen, són propenses a experimentar quadres de depressió, ansietat, ira o hostilitat. Pel que requereixen una ajuda que els permeta alliberar l’estrés generat i desenvolupar una bona salut mental.

Les dades arreplegades demostren l’eficàcia que tindria un programa d’intervenció en cuidadors de persones dependents, que també tingués en compte els aspectes biopsicosocials del cuidador

Díaz i Lanzón busquen, d’aquesta forma, unir en el seu treball les diverses aproximacions que s’han dut a terme en els últims anys pel que fa al disseny i implementació d’una intervenció que contemple un ampli nombre de variables, tant les psicològiques, que són les que major atenció han rebut per part dels últims estudis; com aspectes biològics de la persona. No hem d’oblidar que la salut, a pesar de ser una variable poc contemplada, és el centre d’atenció en les intervencions infermeres en el camp dels cuidadors de persones dependents.

Així doncs, les autores aplicaren el programa en 85 cuidadors de persones amb esquizofrènia, dels quals la majoria eren dones de mitjana edat, sense parella i amb estudis. El programa constà de 4 sessions en les quals es van realitzar diverses activitats relacionades amb el seu benestar psicològic. A més, el programa es va dividir en dos aspectes:

  • Intervenció en psicologia: basat en el programa “Com mantenir el seu benestar” de Crespo i López (2007).
  1. Control de l'activació.
  2. Programació d’activitats agradables.
  3. Entrenament en comunicació assertiva.
  4. Entrenament en solució de problemes.
  5. Millora de l’autoestima.
  6. Ventilació emocional.
  • Intervenció d’infermeria:
  1. Coneixements de la medicació.
  2. Control de l’ànim i la relaxació.
  3. Control i millora del somni.
  4. Control del dolor.
  5. Control i coneixement de la malaltia.
  6. Exercici físic.
  7. Alimentació.
  8. Control de l’hàbit tabàquic.
  9. Control i modulació de les dades de Tensió Arterial.

En definitiva, després d’aquestes intervencions les variables mostraren canvis significatius. No obstant això, no totes ho feren per igual. El suport social, el benestar psicològic, la satisfacció pel cuidat i l’afrontament passiu, foren millorades però el seu efecte fou reduït. Per la seua part, l’ansietat, la depressió, l’autoestima i la percepció de la mala salut experimentaren una millora moderada.

El suport social, el benestar psicològic, la satisfacció pel cuidat i l’afrontament passiu, foren millorades però el seu efecte fou reduït

Així mateix, les dues principals variables en el camp d’estudi de la intervenció en cuidadors: la percepció subjectiva de la càrrega i l’afrontament actiu han millorat notablement els seus resultats després de la intervenció aplicada. Açò posa de manifest la necessitat d’intervencions en cuidadors de persones dependents de tipus multidisciplinari, segons les autores. Així com la toma de consciència respecte als vessants biològic, psicològic i social del cuidador.