Logo de la Universitat de València Logo Màster en Psicologia General Sanitària Logo del portal

Unitat d’Investigació en Psicologia de l’Esport i clima motivacional

Chicas corriendo en un parque

A pesar de la creença generalitzada respecte al fet que participar en algun esport afavoreix el benestar, segons explica la profesora Isabel Balaguer, Directora de la Unitat d'Investigació de Psicologia de l'Esport de la Universitat de València; els investigadors que han estudiat els efectes de la dita participació han trobat tant efectes positius com negatius. Per tant, la participació esportiva no és en si mateixa ni positiva ni negativa, sinó que depén de la forma en què es viu l’experiència.

20 de de juliol de 2016

Com ja hem explicat en el post "Promoció del benestar i dels estils de vida saludables", diverses línies d’estudis han tractat d’analitzar en què consisteix el clima motivacional i com afecta aquest a les persones. Aquestes són la teoria de les metes d’èxit i de l’autodeterminació, de les quals també es suggereix el camí per a desenvolupar climes "empowering" que satisfacen les necessitats psicològiques bàsiques.

Encara així, quedar-se únicament en l’entrenador i la seua relació és limitar-se, ja que “la investigació futura deuria entendres amb més amplitud abastant també el clima creat pels pares i pels companys d’entrenament. Així mateix, s'haurien d'ampliar les dimensions del benestar incloent el benestar social”, tal com afirma Balaguer en el seu editorial “La investigació sobre el clima motivacional ha obert el camí per a la promoció del benestar mitjançant la participació esportiva”.

En aquest sentit es destaca la labor que realitza la Unitat d’investigació de Psicologia de l’Esport de la Universitat de València, dirigida per la professora Isabel Balaguer. Aquesta Unitat centra les seues investigacions en les conductes de la salut dels adolescents, en els processos psicosocials en l’esport i en l’educació, així com en la promoció de climes motivacionals positius i adaptatius en els contextos d’èxit, segons expliquen en la seua web. A més, es tracta d’un grup d’especialistes en Psicologia Social, Clínica i de Salut, així com en Avaluació Psicològica i Ciències de l’esport. Les seues línies d’investigació poder dividir-se en:

  • Estils de vida relacionats amb la salut en l’adolescència.
  • Correlats psicosocials del rendiment i de la satisfacció en l’esport.
  • Processos motivacionals en els contextos d’èxit.

Així mateix, els seus camps d’aplicació són fonamentalment l’Esport, la Salut, l’Educació i l’Empresa o qualsevol tipus d’organització. També ofereixen servicis d’assessorament tècnic i consultoria sobre l’impacte dels programes esportius de rendiment escolar, desenvolupament de bones pràctiques en relació amb l’esport, explorar característiques dels estudis de vida en adolescents i els seus correlats psicosocials, així com estudiar les relacions entre els processos motivacionals en diferents contextos i gestió de serveis esportius, entre altres.

Els seus camps d’aplicació són fonamentalment l’Esport, la Salut, l’Educació i l’Empresa o qualsevol tipus d’organització

Junt amb tot l’anterior inclouen a la vegada la formació de líders de creació de climes d'empoderament mitjançant un programa de formació aplicat i validat en l'àmbit internacional com és el cas del Programa Empowering Coaching, a partitr del projecte europeu PAPA, en diferents contextos.

No obstant això, s'ha de destacar l’àmplia experiència en processos psicosocials de l’esport i de l’educació amb la qual conta aquesta Unitat, ja que ha participat en nombrosos projectes d’investigació a escala nacional i internacional. També ha col·laborat amb entitats públiques i privades impartint formació a entrenadors de futbol i tenis, a educadors en centres de protecció de menors, a professors d’institut i inclús a pares.

D'entre tots, destaca a la vegada el projecte PAPA, que nomenem en l’anterior post, en el qual ha participat la Unitat. Aquest es tracta d’un programa centrat en la formació d’entrenadors de futbol per a la promoció del desenvolupament psicosocial i adopció d’estils de vida saludables entre els joves europeus. En ell participen països com Regne Unit, Noruega, França i Grècia, a més d’Espanya.

S'ha de destacar l’àmplia experiència en processos psicosocials de l’esport i de l’educació amb la qual conta aquesta Unitat, ja que ha participat en nombrosos projectes d’investigació a escala nacional i internacional.

Altres aspectes clau són els resultats que aquesta Unitat d’investigadors ha aconseguit, validant d’aquesta forma diversos instruments relacionats amb l’esport i l’educació, entre altres, tales com:

  • Qüestionari de Clima en l’Esport.
  • Escala de Conductes Controlades de l’Entrenador en el context esportiu.
  • Qüestionari de Clima Motivacional Percebut a l’Esport.
  • Qüestionari d’Orientació a l’Ego i a la Tasca en l’Esport.
  • Escala de Motivació Esportiva
  • Qüestionari de valors de Schwartz
  • El perfil d’Autopercepcions per a xiquets i per a adolescents
  • Escala de Satisfacció amb la vida.

Com a resultat de la seua activitat, també han publicat nombrosos articles en revistes científiques internacionals de la seua àrea de coneixement: Journal of Strength and Conditioning Research, Pychology of Sport and Exercise, Science Journal of Public Health, Journal of Physical Activity & Health o International Journal of Sport and Exercise Psychology. Encara que, per altra banda compten amb les seues pròpies xarxes socials de difusió i associacions com “Conducta saludable amb l’esport de qualitat”, REDDECA, i universitats de Mèxic.