Logo de la Universitat de València Logo Màster en Psicologia General Sanitària Logo del portal

Tot sobre el Promoting Adolescent Physical Activity (PAPA)

Niños sonriendo

Com ja us vam avançar als posts: “Promoció del benestar i dels estils de vida saludables” i “Unitat d’Investigació en Psicologia de l’Esport (UIPD) i clima motivacional”; el PAPA és un programa centrat en la formació d’entrenadors de futbol per a la promoció del desenvolupament psicosocial i l’adopció d’estils de vida saludables entre els joves europeus.

22 de de juliol de 2016

Però perquè sapieu un poc més sobre aquest projecte, en aquest post analitzarem els seus objectius, missions, reptes, i conseqüències. Tot açò mitjançant una estructura de pregunta-resposta. No obstant això, per a més informació sobre actes i notícies; no dubteu a consultar la seua web.

  • ¿En què consisteix el PAPA?

El PAPA és un projecte dedicat al millorament de la salut dels joves i del benestar mitjançant d’experiències positives a l’esport. El finançament inicial per al projecte (aproximadament 3 milions d’euros) prové d’una beca d’investigació de 4 anys (abril 2009 – març 2013) de la Comissió Europea (FP7 de la Salut).

Es preveu amb açò el desenvolupament d’una teoria fonamentada i un programa de formació d’entrenadors de futbol per a la promoció del desenvolupament psicosocial i l’adopció d’estils de vida saludables entre els joves europeus que juguen al futbol durant el seu temps lliure. Aquest projecte compta amb un ampli equip en el qual participen 5 països (Regne Unit, Noruega, Espanya, França i Grècia) i està liderat per la professora Joan L. de la Universitat de Birmingham.

Es preveu amb açò el desenvolupament d’una teoria fonamentada i un programa de formació d’entrenadors de futbol per a la promoció del desenvolupament psicosocial i l’adopció d’estils de vida saludables entre els joves europeus

En ell s’integren més de 80 equips (i els seus entrenadors), que es componen d’uns 1.000 xiquets i xiquetes d’entre 10 i 14 anys. A més, compta amb el suport de les associacions nacionals de futbol en els cinc països als quals actua (la Federació de Futbol, l’Associació de Futbol de Noruega, la Reial Federació Espanyola de Futbol, Federació Francesa de Futbol, i la Federació de Futbol de Grècia).

  • ¿Quins són els seus objectius principals?

El seu objectiu principal és ajudar als entrenadors a entendre com poden fomentar un clima motivacional de qualitat, proporcionant-los estratègies per a la promoció d’un esport més atractiu. Açò hauria de conduir a una sèrie de resultats positius per als joves, incloent-hi: la millora de la salut, la promoció de l’activitat física, millors nivells d’aptitud, evitar el consum de substàncies (per exemple, tabac); millorar el seu benestar, aconseguir que gaudisquen amb el seu esport, enfortir la seua autoestima i reduir l’ansietat.

Així mateix, podem distingir sis objectius:

  1. Identificar els components claus d’un programa de formació d’entrenadors amb seu en Europa, d'acord amb: exemples de “bones pràctiques”, recerca empírica, les teories contemporànies de motivació, l’òptim funcionament i els determinants sobre la salut infantil.
  2. Desenvolupar un programa de formació d’entrenadors que proporcione una estratègia realista i pràctica per a la prevenció primària (és a dir, l’eliminació de les causes de la malaltia crònica) en les persones joves.
  3. Examinar la viabilitat i l’eficàcia del programa com un enfocament per a l’educació dels entrenadors.
  4. Avaluar l’eficàcia del programa de formació d’entrenadors mitjançant la investigació del seu impacte en: la naturalesa de l'entorn social i esportiu; la motivació per a participar en l’activitat física; el benestar i els patrons de comportament de la salut.
  5. Distribuir els principis basats en l’evidència de la bona pràctica d’entrenament i els resultats del projecte a: la comunitat científica, els entrenadors de futbol i representants d’associacions i organitzacions internacionals.
  6. Portar els resultats del projecte PAPA a les organitzacions esportives, els polítics i altres responsables.
  • ¿A quins reptes s’enfronten?

El projecte PAPA respon al desafiament de com reduir la inactivitat i l’obesitat infantil al tractar de crear un ambient que promoga experiències positives en l’esport, la salut emocional, el creixement i el desenvolupament psicosocial. Guiats per les teories contemporànies de la motivació, el PAPA se centra en la creació d’experiències òptimes per als joves en el futbol. Ja que, en comparació amb xiquets sans, els xiquets obesos poden experimentar una menor qualitat de vida i problemes de salut mental, incloent-hi depressió.

En comparació amb xiquets sans, els xiquets obesos poden experimentar una menor qualitat de vida i problemes de salut mental, incloent-hi depressió

  • ¿Ha aconseguit algun tipus de resposta?

Els principals efectes d’aquest projecte es divideixen en dos:

  1. La creació d’experiències esportives en Positiu: un factor clau per a determinar si els joves persisteixen o es retiren de l’esport.
  2. La promoció d’entrenadors Empoderats: el clima creat per l’entrenador es pot millorar i donar lloc a una millor salut i benestar per als seus jugadors.