Logo de la Universitat de València Logo Màster en Psicologia General Sanitària Logo del portal

“El Mindfulness comença per un mateix: és una experiència personal i subjectiva”

Thaïs Capella

En aquest post volem explicar en què consisteix i com és de beneficiós per a la nostra salut mental el Mindfulness, aprofitant que el màster en Psicologia General Sanitària s’imparteix un seminari, sobre açò, de la mà de Thaïs Capella.

27 de de setembre de 2016

La professora Capella és Psicòloga i Periodista, i compta amb gran experiència en aquest terreny, ja que és Instructora “qualificada” del Programa: Mindfulness Based Stress Reduction (MBSR) teràpies basades en aquest concepte. I des del 2013 imparteix un programa de Mindfulness en el Centre Psyke, del qual n’és la directora; així com cursos d’hivern, primavera i tardor, tant d’Iniciació com de Manteniment.

Per tant, hem volgut que fora ella mateixa qui ens oferira les claus per a entendre el Mindfulness.

 

  • ¿Podries resumir-nos què és el Mindfulness?

El Mindfulness o “atenció plena” és un estat natural que es pot potenciar amb tècniques provades científicament, que ajuden a regular les situacions d’estrés emocional i augmenta el nostre benestar en general. 

 

  • ¿Quins beneficis té per a aquells que el potencien en el seu dia a dia?

L’estrés, les preocupacions, distraccions i inquietuds afecten tots els éssers humans. Aprendre a autoregular-nos és, doncs, altament beneficiós per a la nostra salut perquè, com s’hi ha comprovat en multitud d’estudis, millora el sistema immunològic, que n’és la nostra defensa natural davant tot tipus de malalties.

Aprendre a autoregular-nos és beneficiós per a la nostra salut perquè millora el sistema immunològic

A més, enforteix xarxes neuronals mitjançant dues vies: el component atencional que potencia capacitats com la claredat mental, la visió estratègica, la qualitat a la presa de decisions i la concentració; i el component actitudinal que fomenta qualitats com la paciència, l’amabilitat, la tolerància, l’equanimitat i l’empatia.

 

  • ¿Quin n’és l’origen del Mindfulness?

El Mindfulness prové de la meditació budista de fa més de 2,500 anys. Per al budisme l’arrel del patiment (Dukkha) sorgeix de la ment, i és ací on ha de treballar-se. Jon KabatZinn, biòleg i meditador, és un dels pioners en l’ús clínic i investigació en Mindfulness. Creà el programa Mindfulness Based Stress Reduction (MBSR) en 1979 i ho va aplicar als seus pacients en la Clínica de Reducció de l’Estrés en el Centre Mèdic de Massachusetts. Des d’aleshores ha anat augmentant exponencialment els estudis d’investigació que corroboren els seus múltiples beneficis. 

El Mindfulness prové de la meditació budista de fa més de 2,500 anys

Mindfulness

  • ¿Com ha d’entrenar-se aquest “estat natural”?

Els àmbits d’aplicació són diversos: l’entorn laboral, en l’educació, en trastorns alimentaris o en addicions, però el Mindfulness comença per un mateix: és una experiència personal i subjectiva.

L’entrenament és bassa en la pràctica formal i informal: La pràctica formal consisteix a tomar-se el temps necessari per a romandre assegut, tombat o en peu, centrant deliberadament l’atenció en la respiració, el cos o els sons. Es tracta d’adonar-se de quan la ment ens ha distret.

L’entrenament és bassa en la pràctica formal i informal

La pràctica formal consisteix a prestar atenció a les activitats quotidianes, en qualsevol moment del dia, estem on estem. Es tracta de saber parar-nos i obrir la consciència per a saber el que fem mentre ho fem. Aquestes denominades “activitats mindful” ens treuen del pilot automàtic en el qual vivim la major part del dia i ens condueixen a noves formes de veure i estar en les nostres vides.

 

  • ¿Què requisits es necessiten per a impartir-ho?

Per a poder transmetre adequadament Mindfulness, és aconsellable encarnar-ho (com forma de ser i estar al món), amb la qual cosa la pràctica personal i regular és necessària. Encara que no és imprescindible ser psicòleg per a impartir-ho, segons un estudi de Crane et al.(2012): el 83% dels professionals que imparteixen Mindfulness o MBIs, ho són. Diversos estudis indiquen que els psicòlegs que ho apliquen en la seua pràctica clínica i s’entrenen amb regularitat, mantenen i actualitzen les habilitats necessàries per a aconseguir un bon vincle terapèutic.

 

  • ¿Quines serien les teràpies que incorporen exercicis de Mindfulness?

Un dels programes pioners és el Mindfulness Based Stress Reduction (MBRS), no obstant això amb el pas del temps han anat sorgint altres com el Mindfulness Based Cognitive Therapy, així com el Mindfulness Based Relapse Prevention. Però, a més altres teràpies inclouen aquest concepte en les seues sessions:

Així mateix, les teràpies específiques de compassió també són altre aspecte del Mindfulness.