Logo de la Universitat de València Logo Màster en Psicologia General Sanitària Logo del portal

Declaració del COP sobre la formació en Psicologia Clínica

  • 2 de maig de 2017
Image de la noticia

La Junta de Govern del Consell General de Col·legis Oficials de Psicòlegs ha emès un comunicat amb algunes consideracions respecte a la futura regulació de l'Especialitat en Psicologia Clínica.

La Junta de Govern del Consell General de Col·legis Oficials de Psicòlegs ha propiciat que s'haja desenvolupat el passat dia 22 de Març una reunió de treball sobre l'itinerari de formació en Psicologia Clínica, en la qual han participat destacats representants acadèmics i professionals. Una vegada coneguts els resultats aconseguits, la Junta de Govern ha volgut manifestar les següents consideracions:

1. Agraïm sincerament a tots els participants la seua disponibilitat per a donar una resposta positiva i assistir a aquesta trobada, malgrat la premura de la convocatòria.

2. Tant els assistents, com els convocats que van excusar la seua assistència per raons ineludibles, van mostrar un genuí interès per trobar solucions als problemes que la Psicologia Clínica té en aquests moments. Aquesta Junta de Govern creu que sobre aquesta base i a través del necessari diàleg entre els diversos sectors de la professió, es pot i deuria arribar a un consens sobre l'ordenació i la formació de la Psicologia Clínica a Espanya.

3. El Consell General de Col·legis Oficials de Psicòlegs està fermament compromès amb la cerca de l'excel·lència professional. Per a aconseguir aquest objectiu resulta imprescindible que la formació dels psicòlegs professionals siga de qualitat i exigent. En aquest sentit, aquest Consell considera que és necessari enfortir el Grau de Psicologia, com a base i element vertebrador essencial del programa formatiu que seguisquen els futurs professionals. La fortalesa del Grau ha de sustentar-se no solament en un exigent programa de formació en totes les disciplines científiques que són rellevants en el camp de la Psicologia, tal com s'arreplega en el Llibre Blanco, sinó també en què aquest títol siga el requisit imprescindible per a accedir als corresponents àmbits específics professionals. En aquest sentit, la Junta de Govern considera prioritari que es regule el títol de Grau de Psicologia, tal com està previst en la Llei General de Salut Pública, eliminant tota ambigüitat sobre la naturalesa dels estudis necessaris per a ser un professional de la Psicologia. La situació actual per la qual l'accés a l'especialitat es fa des d'un Grau de l'àmbit de la Psicologia no pot mantenir-se més temps. D'acord amb el model EuroPsy (5 anys de formació + 1 de pràctica supervisada amb esment final d'itinerari triat, +3 anys per a aconseguir qualsevol nivell d'especialització), la Junta reitera la seua posició que el Grau, per si mateix, no és suficient per a adquirir les competències necessàries per a dur a terme una activitat professional autònoma.

4. El Màster de Psicologia General Sanitària és la titulació actual d'accés a la Psicologia Clínica professional a Espanya. Abans de la reforma dels estudis superiors, l'era la Llicenciatura en Psicologia. Ambdues titulacions tenen el mateix nivell i són suficients per al desenvolupament de la professió en l'àmbit sanitari, amb caràcter no especialitzat. Aquest Consell General de Col·legis Oficials de Psicòlegs ha reiterat, en diverses ocasions, la importància del paper dels llicenciats en Psicologia habilitats i dels actuals Psicòlegs Generals Sanitaris en l'atenció i cura de la salut mental de la població. Sobre aquests professionals, que majoritàriament estan en el sector privat, ha recaigut, i probablement recaurà en un futur pròxim, la tasca d'atendre una bona part de les necessitats assistencials de les persones amb problemes de salut mental en el nostre país. El treball que han realitzat ha contribuït, sens dubte, al fet que la Psicologia gaudisca del seu prestigi actual.

Cara al futur, el Consell considera necessari reforçar la figura del Psicòleg General Sanitari mitjançant la cura i millora de la formació que garanteix l'Ordre que regula el Màster de Psicologia General Sanitària. També considerem imprescindible mantenir la salvaguarda i defensa de les competències d'aquests titulats per a exercir la seua professió, sempre d'acord amb la lletra i l'esperit de la Llei.

En aquest mateix sentit, i davant la previsible modificació futura de la titulació d'accés a l'especialitat, el Consell recorda que, en el seu moment, el títol necessari per a accedir a l'especialitat (siga l'examen PIR, siga per les vies transitòries) era el de Llicenciat i que el nivell acadèmic i de competència professional equivalent és el del Màster de Psicologia General Sanitària. Una adequada regulació redundarà sens dubte en la consolidació tant del Màster de PGS com de l'Especialitat, i permetrà crear les condicions perquè s'aborden de forma racional els problemes existents entre les diverses titulacions.

5. El Consell recolza a l'Especialitat de Psicologia Clínica. La consecució de l'especialitat ha sigut una conquesta de la professió, i permet disposar de l'estatus professional adequat per a desplegar el potencial de la Psicologia en el sistema públic de salut. L'especialitat també és un signe d'excel·lència professional, tant dins de l'àmbit públic com a privat.

És necessari seguir avançant pel camí iniciat. L'especialització ha de diversificar-se, ja que no té sentit una especialitat única. És imprescindible que la Psicologia adopte noves formes d'organització dins del sistema de salut públic que permeta desenvolupar millors serveis per als pacients. Ha d'exigir-se que el nombre de psicòlegs clínics dins del sistema públic de salut s'acoste a la mitjana europea, i isca de l'estancament actual tant en nombre com en els dispositius assistencials on se situen. Finalment, les places PIR han d'augmentar per a donar resposta a les necessitats d'un sistema que encara té molt que millorar en les prestacions d'atenció psicològica que brinda als ciutadans.

6. L'organització col·legial creu que aquest és un moment crucial per a la Psicologia a Espanya. Quan es produïsca la regulació del Grau, haurà arribat el moment de reformar l'accés a l'especialitat. Només mitjançant el diàleg entre tots els sectors acadèmics i professionals de la Psicologia Clínica podem acostar-nos a un acord que transforme els problemes actuals en oportunitats de desenvolupament futurs. Per aquesta raó, aquest Consell recolzarà totes les iniciatives que vagen encaminades a aqueixa fi de l'enteniment i l'acord.