University of Valencia logo Logo Master's Degree in Research and Development in Biotechnology and Biomedicine Logo del portal

Cinc espectaculars avanços que han revolucionat la biotecnologia

androide

La biotecnologia es defineix com tota aquella aplicació tecnològica que empra sistemes biològics i organismes vius o els seus derivats per a la creació o modificació de productes o processos per a usos en l'agricultura, la farmàcia, la ciència dels aliments, les ciències forestals i la medicina. En ple segle XXI aquesta ciència multidisciplinària ha aconseguit realitzar increïbles avanços.

14 june 2016

Aquests són alguns dels descobriments biotecnològics més sorprenents que potser encara no conegues:

Computadores moleculars

Les computadores moleculars troben el seu origen en 1994 i duen a terme el que es coneix com a “Computació basada en ADN”, un procés que permet utilitzar molècules d'ADN en lloc de processadors de silici, encara que actualment es troba en etapes més aviat primerenques pel que el seu ús més freqüent és sol teòric, a nivell pràctic la computació convencional segueix sent una opció més eficient. L'ADN és una molècula que emmagatzema diversa informació i la nanotecnologia i la biotecnologia han realitzat grans avanços que permeten que la fabricació de processadors amb ADN siguin una realitat, un descobriment que té múltiples aplicacions.

La optogenètica

La optogenética combina la genètica al costat de diferents mètodes òptics que permeten controlar determinats factors en les cèl·lules del teixit viu humà. La tècnica va ser desenvolupada a principis de la dècada dels 2000 i resulta fascinant atès que permet el control de l'activitat neuronal en les neurones individuals. La tècnica de neuromodulación permet també el mesurament d'aquestes manipulacions a temps real. Donada la seva rellevància en l'àmbit científic va ser escollit “Mètode de l'any” per la Nature Methods en 2010.

Membres biònics

La biònica ha experimentat un elevat desenvolupament en un breu espai de temps, fet que ha permès notoris avanços i beneficis per a la societat. Cal assenyalar que parteix de la biònica té com a objectiu trobar solucions a problemes biològics, com és el cas de crear implants tecnològics capaços d'adequar-se a la part orgànica d'un cos. El braç de Luke, per exemple, desenvolupat per Dean Kamen, és un braç robòtic i intel·ligent que es controla mitjançant una palanca que s'acciona amb el peu i es retroalimenta de vibració sobre la força d'agarri de la mà. 

Interfícies de cervell computarizadas

Les BCI (Brain Computer Interfícies) han experimentat grans avanços durant aquests últims anys. Parlem d'un tipus de tecnologia desenvolupada recentment la qual tenen la capacitat de percebre ones cerebrals, processar-les, interpretar-les i davant això interactuar amb l'exterior. Parlem per tant d'un dispositiu que aconsegueix llegir els nostres pensaments, interpretar-los i permetre que un altre sistema tecnològic ho dugui a terme en una acció real del nostre entorn. Una ciència que pot ser aplicada en la millora de pacients amb lesions greus, com a lesions en la medul·la espinal, apoplexia, o diverses malalties cerebrals.

Els androides

El primer robot va ser creat en 1738 per Jacques de Vaucanson i des de llavors aquesta idea ha experimentat una revolucionària innovació. Actualment, el desenvolupament de la robòtica és cada vegada més intens, amb androides més realistes i complexos i amb grans aplicacions per al món actual. Exemple d'això va ser la presentació d'un clon robòtic de si mateix duta a terme per Hiroshi Ishiguro (director del Laboratori de Robòtica Intel·ligent de la Universitat d'Osaka, Japó) Al congrés mundial Global Future 2045 que es va dur a terme al juny de 2013. De fet, encara que són moltes, cada vegada són menors les diferències entre l'espècie humana i el androide.

Aquests descobriments i molts més han permès dur a terme múltiples millores a tot el món, un fet que anima a seguir investigant en aquesta àrea.