University of Valencia logo Logo Master's Degree in Research and Development in Biotechnology and Biomedicine Logo del portal

La Universitat col•labora en la identificació d’una possible diana per a tractar la candidiasi

A través de la identificació d’una nova funció per a la proteïna Dom34, investigadors de la Universitat de València i la Heinrich-Heine Universität de Dusseldorf (Alemanya), han descobert una possible diana per al tractament de la candidiasi, una freqüent i preocupant patologia humana amb cada vegada més incidència en infeccions intrahospitalàries.

25 november 2016

Investigadors de la Universitat de València i la Heinrich-Heine Universität de Düsseldorf (Alemanya) han descobert una possible diana per a tractar la candidiasi, a través d’una nova funció per a la proteïna Dom34. El seu estudi ha demostrat que aquesta proteïna, coneguda pel seu paper en el reciclat general de ribosomes per a la síntesi de proteïnes de la cèl·lula, és a més a més necessària a l’hora de sintetitzar els enzims per a la formació de glicoproteïnes en la paret cel·lular de Candida albicans. En la investigació s'ha comprovat que la proteïna Dom34 és capaç de reconéixer i unir-se als mRNA producte de l'expressió dels gens codificadors per enzims de glicosiliació de proteïnes. Amb la unió de la proteïna i aquests mRNA, es promou la traducció i amb això, la síntesi d'aquests enzims.Paula Alepuz, científica a cargo del proyecto
Amb aquest descobriment, publicat a la revista ‘PLOS Genetics’, s'obri la possibilitat d'explorar noves vies d’investigació i tractament per a la candidiasi, ja que, com apunta Paula Alepuz, responsable de la col·laboració espanyola en el projecte de la Universitat de València ‘Encara que la majoria de les infeccions per candidiasis són tractables, les complicacions poden ser graus o fatals en algunes poblacions: és el cas d'immunodeficiències, com la sida, o el trasplante d’òrgans, on els tractaments poden no funcionar amb normalitat. Hui no existeixen teràpies completament efectives”. 
L'aportació realitzada per part de la Universitat de València ha sigut a través de l'estudi quantitatiu de la traducció, és a dir, del procés pel qual la informació genètica transcrita en mRNA és utilitzada per a sintetitzar la proteïna. El grup d'investigació GFL (Genòmica Funcional de Levadura), del Departament de Bioquímica I Biologia Molecular de la Universitat de València, liderat per Paula Alepuz, i José Enrique Pérez Ortín (director del Máster en I+D en Biotecnologia i Biomedicina), fa anys (que ...) treballant en les metodologies per a determinar quantitativament les tasses de traducció de mRNA a escala genòmica (tots el de la cèl·lula) i a escala de Mrna específics, així com en altres metodologies òmiques que quantifiquen altres etapes del procediment d'expressió gènica.