Logo de la Universitat de València Logo Mavi Mestre, candidata a rectora 2022 Logo del portal

La campanya electoral de la candidata al rectorat completa el seu recorregut pel Campus de Tarongers

  • 25 de febrer de 2022
La campanya electoral de la candidata al rectorat completa el seu recorregut pel Campus de Tarongers

Ciències Socials, Magisteri i els Instituts d’Investigació van ser els centres visitats per l’equip de la candidata Mavi Mestre. L’oferta de titulacions, la política de la Universitat en matèria de plantilla i les noves edificacions al campus varen ser temes abordats en les reunions.

Després dels actes que la setmana passada varen tindre lloc a les Facultats d’Economia i Dret, l’equip de la candidata al rectorat va visitar el dimecres 23 de febrer les Facultats de Ciències Socials i de Magisteri, on hi assistiren representants dels distints col·lectius universitaris.

Com és habitual, després de l’agraïment per la feina feta per tota la comunitat universitària durant aquests quatre anys, especialment durant la pandèmia, la candidata va començar les seues intervencions amb una breu exposició dels plantejaments fonamentals del seu programa: la cogovernança com a estil de govern i el principi bàsic de posar a les persones al centre, que guiarà el nou mandat com ho ha fet fins ara.

Així mateix, va enumerar els problemes de finançament i normatius pendents de resolució i que afecten greument l’activitat de les universitats públiques, i especialment de la Universitat de València, i va comentar els principals vectors pels quals aposta el nou Ministre d’Universitats, com la internacionalització, la formació permanent i l’enfortiment del sistema de beques d’investigació i beques SICUE, entre d’altres.

També va dir que eixe mateix tenia lloc la primera reunió de la Mesa d’Universitats, amb la regulació de la figura del professorat substitut com a un punt de l’ordre de dia. Es tracta d’una figura prevista al conveni col·lectiu acordat fa anys i que la Generalitat encara no ha autoritzat, si bé la figura ha eixit endavant gràcies al suport dels grups parlamentaris del Botànic que l’han inclosa en la Llei d’acompanyament dels pressupostos. Aquesta figura té un caràcter diferent a la del professorat associat, ja que ha de tindre un perfil més acadèmic i menys professional, i pot ser un instrument complementari i molt útil per a cobrir de forma àgil situacions provocades per baixes o excedències, entre d’altres situacions.

Al llarg del dia es va posar èmfasi també en les conseqüències de la taxa de reposició del PAS i els problemes que ocasiona la contractació temporal improrrogable de persones que no tenen temps per a formar-se i acostumar-se a les especificitats de cada servei. És un desaprofitament de recursos i esforços, un obstacle per al bon funcionament dels serveis, els departaments i els grups d’investigació i un motiu més per a exigir davant les institucions una solució per als condicionants pressupostaris i de personal de la Universitat. També es va insistir en la importància de racionalitzar i catalogar les tasques administratives de cada unitat o servei i reduir la burocràcia associada als sistemes de gestió.

Ciències Socials i Magisteri: noves titulacions, formació específica per al PAS i renovació de plantilles

La rectora va començar explicant els avanços realitzats en matèria de contractació de plantilla estructural que, per notables, no deixen de ser insuficients, especialment pel que fa a Magisteri. Tot i ser la Facultat on més professorat ajudant doctor s’ha incorporat en aquests quatre anys, continua existint un dèficit d’hores molt nombrós en quasi totes les àrees que cal assumir amb professorat associats, si més no, mentre no es puga aplicar la figura del professorat substitut.

En relació a les infraestructures, Mavi Mestre va destacar la construcció d’un nou aulari i el concurs d’idees per al projecte d’humanització del Campus dels Tarongers. La Universitat, va dir la candidata, compta amb múltiples espais per a construir edificis docents, investigadors i de serveis, però necessita el finançament just que li permetria abordar aquestes instal·lacions que millorarien el desenvolupament de les nostres funcions i, per tant, la qualitat del servei que oferim a la societat.

A ambdós centres es va demanar l’ampliació de l’oferta acadèmica. El degà de la Facultat de Ciències Socials, Albert Moncusí, va recordar que estan treballant en dues propostes de màster oficial i que van a estudiar la proposta d’un nou grau. Una representant de l’ADR de Magisteri va reivindicar la posada en marxa de la doble titulació de grau de mestre/a en educació infantil i primària. La degana de Magisteri, Ana Botella, va comentar que la facultat ja treballa en una proposta.

Es va posar de manifest la necessitat de formar més intensament al PAS per tal de fer front a les transformacions administratives, derivades sobretot de la digitalització, que els hi afecten com a col·lectiu, així com per a adquirir competències específiques en matèria d’atenció al públic i coneixement d’idiomes estrangers per al personal de les consergeries.

També es va assenyalar la càrrega de treball administratiu que suporten les persones que coordinen titulacions, destacant la situació de les encarregades dels programes de doctorat.

Instituts d’investigació de Tarongers: preocupació per la reforma laboral i més coordinació i visibilització

Per la vesprada la candidata va visitar els Instituts localitzats al Campus dels Tarongers, on va destacar l’esplèndid progrés assolit en els últims quatre anys en publicacions i en atracció de fons de projectes investigadors. També va explicar la situació del personal amb contractes d’obra i serveis, que està a l’espera de la resposta que el Ministeri d’Hisenda done a la carta remesa per la CRUE on es sol·licita l’aplicació immediata de la figura del contracte temporal a tots els afectats, ja que està en joc tot l’ecosistema investigador de l’estat espanyol.

Un jove investigador va compartir una reflexió important relativa a millorar i modernitzar els mecanismes administratius per a interactuar amb les revistes open access. Tant la candidata com l’actual vicerector d’investigació, Carlos Hermenegildo, varen coincidir en la utilitat de la proposta i assenyalaren que ja existeixen convenis amb distintes revistes que han tingut uns resultats molt positius.

La rectora va anunciar la construcció d’un altre edifici d’investigació que permeta ampliar l’activitat dels grups d’investigació i poder allotjar a nou personal investigador. Així mateix, com en altres centres i instituts, es durà a terme una anàlisi de l’ús d’espais per a poder distribuir-lo més coherentment d’acord amb l’evolució, el volum de treball i les persones involucrades en cada grup.

Es va posar de manifest la necessitat d’impulsar les connexions entre els instituts d’investigació, entre aquests i els departaments, i de millorar la seua visibilitat cap a l’exterior. La Universitat de València, es va indicar, té totes les branques del coneixement i això genera un gran potencial multidisciplinar que cal aprofitar.

En eixe sentit, la candidata va posar en valor la recentment creada plataforma OCT, on els instituts poden proporcionar a empreses informació actualitzada sobre les seues investigacions i es poden articular col·laboracions. Per últim, la candidata va proposar continuar fent reunions amb els representants d’instituts per a començar a treballar les seues peticions.