Logo de la Universitat de València Logo Mavi Mestre, candidata a rectora 2022 Logo del portal

Mavi Mestre posa, al Campus de Blasco Ibáñez, punt i final a la campanya electoral de 2022 al rectorat de la UV

  • 28 de febrer de 2022
Mavi Mestre posa, al Campus de Blasco Ibáñez, punt i final a la campanya electoral de 2022 al rectorat de la UV

La Facultat de Filologia, Traducció i Comunicació, i la Facultat de Psicologia i Logopèdia van ser els últims centres visitats per l’equip de la candidata a revalidar el càrrec. L’últim acte, a la facultat on Mavi Mestre ha desenvolupat la seua carrera acadèmica, va estar carregat de simbolisme i d’il·lusió.

Dues setmanes després del seu inici, la campanya per a l’elecció de rectora de la Universitat de València ha arribat a la seua fi. Al llarg d’este període, tots els centres, tots els campus i també tots els instituts investigadors de la Universitat de València han pogut escoltar els punts clau del programa electoral (el gruix del qual es va presentar davant el Claustre) i de la situació actual de la Universitat, així com traslladar les seues propostes, dubtes i crítiques a la candidata.

El fet de triar la Facultat de Psicologia i Logopèdia per a concloure el cicle d’actes i trobades va tindre, evidentment, un alt contingut simbòlic, tant per la seua tasca de docència i investigació al centre, com per les responsabilitats de gestió desenvolupades, entre els quals destaca el de primera dona degana de la Facultat.

L’estructura dels actes ha sigut molt similar a la resta. La professora Mestre ha presentat el seu equip, tot posant èmfasi en les novetats; ha explicat els trets que han definit un primer mandat marcat per la pandèmia, on la cogovernança i el “posar a les persones al centre” han guiat totes les actuacions, i ha avançat que eixes seran les línies bàsiques, també, de la gestió durant els pròxims anys.

Com no podia ser d’altra manera, la candidata ha narrat els greuges pendents de resolució per part, principalment, dels governs autonòmic i central.

Quant als primers, la manca d’un pla de finançament que pose fi a les dificultats econòmiques de la institució: ha destacat que és imperiosa la necessitat que s’elabore un de nou, i ha posat èmfasi en els “50 milions anuals que la Universitat perd cada any per un mal finançament”, i que haurien significat, ha afirmat per a l’entitat, “passar de patir a viure bé”, en paraules de la rectora en funcions, tant pel que fa a la plantilla com a les infraestructures.

Tanmateix, també és necessari que es signe el conveni col·lectiu pactat amb els sindicats l’any 2018, i que la Generalitat no autoritza adduint uns motius que durant tota la negociació, en la qual va participar, estigueren clars.

I, per últim, la candidata ha reivindicat la urgència que es modifique un decret de retribucions que data de l’any 2002 i que col·loca al personal de la Universitat de València en una situació de greuge comparatiu respecte del d’altres Universitats Públiques Valencianes.

Quant al govern central, Mavi Mestre ha recordat els estralls que causa a les Universitats Públiques, any rere any, la taxa de reposició establerta pel Govern espanyol des de l’any 2012. Les carències de personal no han fet més que augmentar, malgrat que actualment la taxa siga d’un 120% no ens podem recuperar, ha dit, de les pèrdues d’uns anys en què la taxa de reposició era d’un 0%.

La desaparició de la taxa de reposició i un pla de finançament adequat permetria dur a terme una política de plantilla adequada a les necessitats dels 50.000 estudiantes i estudiants de la Universitat.

Filologia, Traducció i Comunicació

En la visita a la Facultat de Filologia, Traducció i Comunicació, Mavi Mestre ha destacat que el projecte que planteja per a la Universitat estarà basat en la cogovernança, element fonamental que ha permès entre totes i tots, fer front a les dificultats que han afectat a la societat i el món en el que vivim. En aquest sentit, ha afirmat que la institució ha de projectar-se i adaptar-se als nous temps. Ha de propiciar la formació de persones amb capacitats específiques per solucionar les demandes de la societat.

En eixe sentit, la rectora i candidata, a resposta de una de les inquietuds plantejades, ha destacat la importància i el paper del multilingüisme, que es veu reforçat en aquesta legislatura amb un vicerectorat, el d’Internacionalització i Multilingüisme, que comptarà al seu front amb l’antic degà i professor de la Facultat, Carles Padilla.

Pel que fa al dèficit docent estructural, Mestre ha recordat que durant el seu primer mandat s’ha reduït, veient-se beneficiades les àrees de Filologia Anglesa, Periodisme i Comunicació Audiovisual. De cara al futur, les iniciatives aniran adreçades a incentivar la contractació de l’ajudant doctor i estabilització de professorat associat.

La millora i actualització de les infraestructures també seran un element clau durant els pròxims anys. El Campus de Blasco Ibáñez és el més antic de la Universitat i les instal·lacions requereixen d’una actualització a les actuals necessitats dels usuaris i usuàries. En aquest sentit, s’electrificaran els diferents espais per garantir el l’ús correcte de portàtils i dispositius electrònics per part de tot l’estudiantat.

Psicologia i Logopèdia

La visita a la Facultat de Psicologia i Logopèdia ha constituït el tancament de la campanya electoral. L’encontre en la Facultat en la que Mavi va ser degana ha tingut el tema de la formació permanent per al personal docent i investigador i el personal d’administració i serveis com a eix fonamental. La capacitació i formació d’aquests col·lectius en els camps de les tecnologies, l’equitat i el multilingüisme són fonamentals per a garantir un servei públic i de qualitat. A més a més, aquesta formació permetrà la progressió horitzontal i vertical en la carrera professional dels treballadors i treballadores de la casa.

Els campus participatius és altre dels eixos a potenciar en els pròxims anys. En aquest sentit, la integració de l’estudiantat i la participació en activitats culturals es veuran enfortits durant els pròxims anys perquè, tal i com ha dit Mavi Mestre, la Universitat, a més d’encarregar-se de la formació acadèmica i professional, ha de treballar també la formació cultural i social de les persones.

En el marc de l’enfortiment de les condicions del professorat, la candidata ha mencionat que l’aprovació de la Llei de la Ciència permetrà establir contractes indefinits a més de 1.400 investigadors i investigadores que treballen a la universitat, millorant d’aquesta manera la seua situació laboral i garantint la investigació en els diferents camps d’estudi.

Mavi Mestre també ha volgut recordar la reducció del dèficit docent estructural que s’ha dut a terme durant els darrers quatre anys gràcies a la dotació de 10 noves places de professorat, el cobriment d’una vacant i a l’estabilització del professorat associat. Així mateix, la candidata, junt el seu equip, s’ha compromès a continuar treballant per millorar la situació, dotant de noves places d’ajudant doctor en les àrees més necessitades.