UVcultureLa Nau GranUniversity of Valencia Logo del portal

La geopolítica en el segle XXI: El secret del seu èxit

  • November 23rd, 2022
Image de la noticia

El dimecres 14 de desembre, la professora Clara Portela impartirà per a l'alumnat de La Nau Gran la conferència titulada ‘La geopolítica en el segle XXI: El secret del seu èxit’. Tindrà lloc a les 18.00 hores en la Sala d'Actes Manuel Sanchis Guarner de la Facultat de Filologia, Traducció i Comunicació.

A la conferència només podrà accedir l'alumnat d'Itineraris que es va matricular en ella al juliol i que haurà d'assistir i signar en les llistes per a aconseguir els dos crèdits que completaran el seu expedient.

La professora Portela ens parlarà sobre la geopolítica, que és una aproximació a les relacions internacionals basada en les teories d'estrategs britànics del segle XIX. Malgrat no tractar-se, en si mateixa, d'una de les teories clàssiques de les Relacions Internacionals, es troba íntimament lligada a l'escola realista. Després de travessar diverses fases tant d'apologia com de descrèdit i oblit, ha anat ressorgint en les últimes dècades fins a recuperar la seua vigència. Repassarà els seus postulats originals, examinarà la seua aplicació al món actual, amb especial èmfasi en la rivalitat sino-estatunidenca i la guerra d'Ucraïna, i conclourà aventurant explicacions sobre la seua contínua vigència, o "el secret del seu èxit".

Clara Portela Sais és llicenciada per la Universitat Lliure de Berlín i doctora per l'Institut Universitari Europeu de Florència. Va exercir com a professora de CC. Polítiques durant gairebé una dècada en Singapore Management University (Singapur) i després es va incorporar a la Facultat de Dret de la Universitat de València. Així mateix, ha estat investigadora en l'Institut d'Estudis de Seguretat de la Unió Europea (EUISS), una agència europea situada a París. La seua recerca gira entorn a la política exterior europea, les sancions multilaterals i el control d'armaments. El seu treball ha estat guardonat amb el Premi THESEUS per a la Recerca Prometedora en Integració Europea. Clara Portela també ha estat Professora Visitant en el Col·legi d'Europa, SciencesPo Grenoble, SciencesPo Lió, SciencesPo Paris i en la Universitat d’Innsbruck, a més de l'Acadèmia OSCE a Bishkek.