Universitat de ValènciaOferta Científic Tecnològica COVIDOferta Científic Tecnològica COVID Logo del portal

Un grup investigador de la Universitat de València participa en un nou sistema per al diagnòstic de COVID-19

  • Gabinet de Premsa
  • 23 de febrer de 2021
Imatge del test de Covid.
Imatge del test de Covid.

El grup de Biologia Viral de l’I2SysBio (centre mixt de la Universitat de València i CSIC), liderat pel doctor Ron Geller, ha implementat un virus model per a facilitar un nou sistema per al diagnòstic ràpid, econòmic i eficient de COVID-19, ideat per la Universitat Politècnica de València (UPV), l’IIS La Fe i el CIBER-BBN. El sistema està llest ja per als assajos en mostres clíniques.

La investigació, liderada pel grup del professor Ramón Martínez Máñez, investigador de l’Institut IDM de la UPV i director científic del CIBER-BBN, treballa en una alternativa de diagnòstic de COVID-19 basada en films nanoporosos. Aquests materials són capaços d’emmagatzemar un indicador que s’allibera només en presència del virus SARS-CoV-2 gràcies a un sistema de portes moleculars. I ho fan de forma molt ràpida, fiable i senzilla.

El treball ha demostrat ja la seua capacitat per a detectar la proteïna Spike present en SARS-CoV-2.

“Aquests avanços suposen un pas més cap a l’obtenció del dispositiu final i la confirmació que el sistema és capaç de reconéixer partícules de virus”, destaca Ramón Martínez Máñez.

L’equip d’investigadors de la UPV durà a terme la validació clínica del dispositiu en col·laboració amb Javier Pemán i Mª Ángeles Tormo, del Grup d’Investigació en Infecció Greu de l’IIS La Fe; per la doctora María Dolores Gómez, responsable de la Unitat de Microbiologia Molecular del Servei de Microbiologia de l’Hospital Universitari i Politècnic La Fe; i pels doctors Miguel Salavert i Eva Calabuig, de la Unitat de Malalties Infeccioses del citat hospital.

Una vegada comprovada la seua sensibilitat per al diagnòstic de COVID-19, es té previst el desenvolupament d’un kit final i l’obtenció del marcatge CE, que permetrà la seua comercialització. “Esperem que aquest procés es duga a terme com més de pressa millor i que puga estar en el mercat per a aportar una nova eina enfront de la pandèmia que estem patint”, apunta Elena Aznar, investigadora de CIBER-BBN.

Avantatges

Entre els avantatges del dispositiu ideat pels investigadors de la UPV, UV, CSIC, IIS La Fe i CIBER-BBN destacaria la seua facilitat d’ús, podent utilitzar-se per al diagnòstic de COVID-19 en llocs amb infraestructura limitada. A més, no requereix de personal altament qualificat i la mostra no s’ha d’analitzar en laboratoris especialitzats.

“A més, les tecnologies de POC en les quals es basa són eines de detecció global per a vigilar davant possibles nous brots en el futur, de manera que una vegada estiga llest per al seu ús, contribuirà a la implementació ràpida de mesures de contenció”, destaca Ramón Martínez Máñez.

Amb fons de les Donacions COVID-19 de la Generalitat

El desenvolupament d’aquest projecte compta amb finançament dels fons de les Donacions Covid-19 de la Generalitat Valenciana, realitzades per persones i empreses durant l'any 2020 per a contribuir en la lluita contra la pandèmia. La solidaritat de la ciutadania valenciana es va materialitzar en donacions de prop d’1 milió d’euros, destinats íntegrament a projectes d’investigació d’excel·lència contra el virus com el liderat pel professor Martínez Máñez, gestionats des de la Conselleria d’Innovació, Universitats, Ciència i Societat Digital.

El projecte compta també amb el suport del Fons Supera COVID-19, impulsat per Crue Universitats Espanyoles, Banco Santander –a través de Santander Universitats– i el CSIC. A més, el grup de Biologia Viral de l’I2SysBio (UV-CSIC) va comptar amb el finançament de l’Agència Valenciana de la Innovació (AVI) per a la implementació del virus model.