Universitat de ValènciaOferta Científic Tecnològica COVIDOferta Científic Tecnològica COVID Logo del portal

Conferència: Salut Mental i Pandèmia.

  • Gabinet de la Rectora
  • 21 de febrer de 2022
 

La Universitat ha acollit la conferencia Salut mental i pandèmia. Una ponència a càrrec del catedràtic de Psiquiatria de la Universitat de València, Rafael Tabarés. Aquesta iniciativa naix, donats els importants canvis que ha suposat la conjunció entre pandèmia i confinament a nivell psicològic.

L'Aula Magna de l'edifici històric de la Universitat ha acollit la conferencia Salut mental i pandèmia, organitzada per l'Associació Alexander von Humboldt d'Espanya. La ponència pronunciada pel catedràtic en Psiquiatria de la Universitat de València, Rafael Tabarés; ha comptat amb la participació en la seua inauguració de la rectora de la Universitat de València, M. Vicenta Mestre; de la catedràtica de Dret Processal, Silvia Barona; i de l'ambaixador d'Alemanya a Espanya, el Sr. Wolfgang Dold.
 

La inauguració de la jornada ha reunit els antics becaris i becàries, premiats i premiades espanyols o residents a Espanya de la prestigiosa Associació Alexander von Humboldt. La rectora de la Universitat ha sigut l'encarregada de donar la benvinguda i ha esmentat la importància de conservar una Europa unida i una ciència sense fronteres, necessàries en una societat del coneixement. També ha destacat que l'agermanament entre territoris i pobles, entre Alemanya i Espanya, configura a València i la Universitat, com un factor d'atracció i d'estimulació de relacions entre totes dues nacions.


L'ambaixador d'Alemanya a Espanya, Wolfgang Dold, ha agrait a l'organització de l'esdeveniment i ha felicitat a Silvia Barona pel seu nou càrrec com a Presidenta de l'Associació von Humboldt d'Espanya. Així mateix, ha aplaudit la consonància de Silvia amb el sentit transnacional de la investigació de Humboldt. A més, ha destacat la prominància de conservar bones tradicions, com la de celebrar una trobada que es dedique a un tema científic amb particular rellevància com ho és la salut mental. Va subratllar que per a sanar les conseqüències per la COVID-19 és imperatiu tractar els efectes mentals amb regularitat.
 

La conferència ha sigut promoguda a causa dels importants canvis que suposa la conjunció entre pandèmia i confinament a nivell psicològic i relacions interpersonals. En l'actualitat s'ha trencat un estigma, ha sigut modificat l'estat de les coses i hui, els problemes de salut mental no són un tabú. Tothom està parlant entorn a aquest tema, cada vegada amb més naturalitat, generant noves propostes i possibles solucions.
En la presentació es va emfatitzar en la necessitat de crear un gran pla per a fer front a les necessitats de la població des de les administracions, de manera que es puga reduir les inassumibles xifres de suïcidi, i fer de la cura de les persones, un motor i un indicador del progrés social.
 

Silvia Barona, presidenta de l'Associació Alexander von Humboldt, s'ha dirigit als assistents presentant les activitats i reunions que realitza l'associació. També ha remarcat la incorporació d'investigadors de prestigi que han sigut guardonats amb el premi Humboldt en diferents àrees del coneixement.
 

La jornada ha finalitzat amb la conferència impartida per Rafael Tabarés, comissionat de la presidència de la Generalitat Valenciana en salut mental, camp en el qual alberga una àmplia trajectòria professional.