Logo de la Universitat de València Logo Oferta Científic Tecnològica Logo del portal

Descripció

Investigar amb un enfocament metodològic de rutines i capacitats les relacions entre l'aplicació de la gestió de la qualitat, la innovació i l'aprenentatge en les organitzacions, amb especial atenció a la capacitat d'ambidestresa organitzativa, fonamental perquè l'organització aconseguisca bons resultats a llarg termini. S'analitza en profunditat l'efecte mediador i/o moderador en aqueixes relacions de determinades variables. Fonamentalment de la formalització, que és consubstancial als programes de gestió de la qualitat, especialment pel que fa a l'establiment de procediments, i els valors de la cultura organitzativa, que són un pilar essencial per a la implementació amb èxit d'aquests programes.

S'estan analitzant actualment dos sectors, un industrial, la indústria agro-alimentària ecològica, i un de serveis, el de serveis de salut. S'ha triat el sector de la indústria agro-alimentària ecològica per diverses raons: En primer lloc aquestes empreses es veuen abocades a la implantació de sistemes de gestió de la qualitat per a aconseguir els estàndards exigits pels consumidors d'aquests productes, que se situen en una gamma alta de preus; i també estan sotmeses a fortes regulacions per a garantir uns nivells de qualitat i seguretat alimentària adequats. A més el potencial de creixement d'aquest sector és molt alt, ja ha experimentat un fort creixement a Espanya en els últims anys, i es preveu un fort creixement de la demanda interna i de mercats exteriors en els pròxims anys. El segon sector analitzat és el dels hospitals públics.

Entre els objectius prioritaris de les institucions públiques sanitàries es troben l'ús eficient de recursos i l'optimització de la qualitat del servei, tant en termes de millora de la satisfacció dels stakeholders (usuaris, personal, grups de l'entorn) com de l'efectivitat del propi procés assistencial. Precisament, la gestió de processos, en el marc de la gestió de la qualitat, amb l'aplicació de les seues múltiples metodologies, s'ha demostrat eficaç per a generar en aquestes organitzacions increments molt substancials en l'eficiència en l'ús de recursos i en la qualitat del servei. L'aplicació pràctica al sector hospitalari derivada d'aquesta investigació consisteix a millorar els processos d'aquestes organitzacions, ajustant de manera òptima els factors humans, organitzatius, tecnològics i d'infraestructures, i reduint substancialment els costos derivats de la falta d'eficiència.

Objectius CT
  • Mesurament de l'impacte de l'aplicació dels sistemes de gestió de la qualitat sobre les variables analitzades: formalització, valors de la cultura organitzativa, innovació, aprenentatge i capacitat d'ambidestresa.
  • Anàlisi de la implantació per part de les empreses de la indústria agro-alimentària ecològica dels models específics de la indústria agroalimentària, i dels models generals de GC, com a ISO 9001 i Model EFQM.
  • Elaboració i propostes de millores per a l'aplicació de la gestió de la qualitat que optimitze la innovació, l'aprenentatge i la capacitat d'ambidestresa d'aquestes organitzacions.
  • Anàlisi dels processos específics a millorar, així com dels factors humans, organitzatius, tecnològics i d'infraestructures relacionats directament amb aquests processos.
  • Elaboració i propostes d'aplicació de meta/rutines ad hoc per a la millora dels processos analitzats en termes d'eficiència i qualitat assistencial.
Línies d'investigació
Direcció
  • MORENO LUZON, MARIA DOLORES
  • PDI-Catedratic/a d'Universitat
Veure fitxa
Membres
  • ESCRIBA MORENO, MARIA ANGELES
  • PDI-Contractat/Da Doctor/A
  • Director/a Titulacio Master Oficial
Veure fitxa
  • LLORIA ARAMBURO, MARIA BEGOÑA
  • PDI-Titular d'Universitat
  • Director/a Titulacio Master Oficial
Veure fitxa
  • MARTINEZ PEREZ, JUAN FRANCISCO
  • PDI-Titular d'Universitat
  • Especialista Pau
Veure fitxa
Col·laboradors/es
  • SALAS VALLINA, ANDRES
  • Alumn.-Servei de Formacio Permanent
  • Director/a Titulacio Master Oficial
  • Cap de Seccio-Servei
  • Cap Iniciatives del Pla Estrategic
Veure fitxa
Personal investigador no UV

Col·laboradors/es

  • María Gil Marqués - Universidad Católica de Valencia San Vicente Mártir
Producció cientifica per investigador UV
  • SALAS VALLINA, ANDRES
    Alumn.-Servei de Formacio PermanentDirector/a Titulacio Master OficialCap de Seccio-ServeiCap Iniciatives del Pla Estrategic
    Expandir
Estructura asociada
Direcció d'Empreses "Juan José Renau Piqueras"
Dades de contacte del grup
Gestiò de la Qualitat, Innovaciò i Aprenentage (QUALITY)

Campus de Tarongers

Edifici Departamental Oriental. Av. dels Tarongers, s/n

46022 València (València)

963 828 335

Geolocalització

quality.blogs.uv.es

Persones de contacte
  • MORENO LUZON, MARIA DOLORES
  • PDI-Catedratic/a d'Universitat
Veure fitxa