Logo de la Universitat de València Logo Oferta Científic Tecnològica Logo del portal

Descripció

El nostre grup pertany a dues institucions: la Universitat de València i l'Institut d'Investigació Sanitària INCLIVA, un institut d'investigació amb seu a l'Hospital Clínic Universitari de València. Aquesta situació ens permet col·laborar directament amb els clínics en una àmplia gamma de disciplines per a desenvolupar una adequada investigació translacional. 

Les malalties cardiovasculars (ECV) com la malaltia coronària (EC) i els accidents cerebrovasculars, continuen sent la principal causa de mort en la majoria dels països europeus i l'aterosclerosi és el principal contribuent a elles. En els últims anys, s'ha fet evident que la inflamació sistèmica és el controlador principal del desenvolupament de l'aterosclerosi prematura i les seues complicacions. En aquest sentit, sembla que la inflamació sistèmica de baix grau sovint s'associa amb trastorns metabòlics com l'obesitat i la síndrome metabòlica. 

Des de 1992 el nostre grup ha estat treballant en l'àrea de la immunitat i la inflamació i, més precisament en la comprensió dels mecanismes moleculars i cel·lulars implicats en la disfunció endotelial. En conseqüència, hem trobat nous biomarcadors potencials de malalties cardiovasculars i/o noves intervencions terapèutiques per a previndre la disfunció endotelial en la malaltia pulmonar obstructiva crònica (EPOC), la menopausa o la diabetis. A més, s'ha procedit al desenvolupament de nous compostos actius amb potencial aplicació terapèutica en els trastorns cardiovasculars i metabòlics gràcies a la unió fa uns anys amb el grup de "Síntesi i Aïllament de Molècules Bioactives" del Departament de Farmacologia amb el qual sol·licitem i obtenim projectes conjunts en Convocatòries Competitives. Aquestes col·laboracions ens permetran proporcionar nous coneixements a la comprensió de les patologies objecte d'estudi, l'èxit terapèutic i la generació de nous fàrmacs patentables. 

En l'actualitat, la inflamació i la immunologia són àrees clau en la comprensió de les malalties cardiovasculars i metabòliques, càncer i trastorns neurològics entre altres patologies. Així mateix, volem destacar que el nostre grup ha rebut finançament continu des de 1998 en Convocatòries Competitives a nivell nacional i regional. També ha participat en diverses accions COST de la Unió Europea i molts dels seus membres formen part de diferents grups del CIBERDEM (CIBER de Diabetis i Malalties Metabòliques Associades). La IP, Dra. Sanz, presenta més de 100 articles originals en revistes indexades, 3 revisions i 9 capítols de llibre. De les revistes indexades, el 70% dels articles s'han publicat en revistes del Q1 de la categoria i d'aquestes un 43% es troben en el D1. Destaquen aquelles publicades en Circulation, Circ. Res., Blood, PNAS, Nat. Commun., J. Immunol., Arterioscler Thromb Vasc Biol., Thorax, Cardiovascular Res., Br. J. Pharmacol., etc. Presenta un índex h de 34. 

Tots els membres Sènior de l'equip investigador han realitzat estades de més de 2 anys de duració en prestigiosos centres d'investigació a l'estranger. Presenten un notable nombre de publicacions en revistes indexades d'índex d'impacte mig-alt dins de la seua categoria. Així mateix, han sigut directores de nombroses Tesis Doctorals en programes de doctorat amb Esment de Qualitat i, moltes d'elles Europees. En el grup es fomenta la realització d'estades curtes en centres d'investigació a l'estranger durant la formació predoctoral dels seus estudiants de doctorat. Recentment s'ha sol·licitat una patent amb els nous principis actius sintetitzats i assajats pel nostre grup d'investigació. Per tant el nostre grup duu a terme una investigació clarament translacional però amb una clara projecció cap a la transferència dels resultats de la seua investigació.

Objectius CT

Estudi de la inflamació sistèmica en desordres cardiometabòlics. Detecció de biomarcadors de malaltia cardiovascular i dianes terapèutiques.

Línies d'investigació
  • Síntesi de nous fàrmacs

    Síntesi química de nous compostos "multidiana", i en particular dels receptors activadors de la proliferació de peroxisomes i els receptors X del fetge, que són reguladors del metabolisme lipídic, l'homeòstasi de la glucosa i el colesterol, així com del procés inflamatori.

  • Inflamació sistèmica

    Estudi de la inflamació sistèmica induïda per diferents factors de risc d'aterosclerosi: l'angiotensina-II, la menopausa, el fum del cigarret, la síndrome metabòlica, resistència a la insulina o la hipercolesterolèmia familiar. Cerca de biomarcadors de patologia cardiovascular.

  • Receptors nuclears

    Estudi els Receptors relacionats amb l'Àcid Retinoic (RORs) implicats en la regulació el metabolisme de la glucosa, la inflamació i l'angiogènesi en la disfunció endotelial i angiogènesi associada a l'obesitat i a l'aneurisma aòrtic abdominal.

  • Diabetis tipus 2 (DMT2) i malaltia cardiovascular (ECV)

    Estudi de mecanismes moleculars que connecten potencialment la diabetis tipus 2 (DMT2) i malaltia cardiovascular (ECV), així com l'estudi de noves vies terapèutiques.

Direcció
  • SANZ FERRANDO, MARIA JESUS
  • PDI-Catedratic/a d'Universitat
Veure fitxa
Membres
  • CABEDO ESCRIG, NURIA
  • PDI-Titular d'Universitat
Veure fitxa
  • PIQUERAS RUIZ, LAURA
  • PDI-Titular d'Universitat
Veure fitxa
Col·laboradors/es
  • GONZALEZ NAVARRO, HERMINIA
  • PDI-Titular d'Universitat
Veure fitxa
Personal investigador no UV

Col·laboradors/es

  • Patrice Gomes Marques - Fundació per a la Investigació de l'Hospital Clínic de la Comunitat Valenciana.
  • Luisa María Hueso Soler - Fundació per a la Investigació de l'Hospital Clínic de la Comunitat Valenciana.

Equip de treball

  • Gonzalo Boigues López - Fundació per a la Investigació de l'Hospital Clínic de la Comunitat Valenciana.
  • Francisca Selles Sorlí - Fundació per a la Investigació de l'Hospital Clínic de la Comunitat Valenciana.
  • Laura Vila Dasí - Fundació per a la Investigació de l'Hospital Clínic de la Comunitat Valenciana.
Dades de contacte del grup
Immunofarmacologia Vascular (INMUNOFARM)

Campus Burjassot/Paterna

Avda. Blasco Ibáñez, 15

46010 València (València)

963 864 629

Geolocalització

maria.j.sanz@uv.es

Persones de contacte
  • SANZ FERRANDO, MARIA JESUS
  • PDI-Catedratic/a d'Universitat
Veure fitxa