UVocupacióFundació GeneralUniversitat de València Logo del portal

Entrevista a Tomás Navarro, psicòleg expert en la gestió de les emocions

  • 1 de març de 2018
Image de la noticia

En el BUO d’aquest trimestre entrevistem Tomás Navarro, psicòleg expert en la gestió de les emocions, especialista a bregar amb persones i entorns tòxics i autor dels llibres Fortaleza emocional (Editorial Planeta/Zenith, 2015) i Kintsukuroi (Zenith, 2016).
Durant aquesta entrevista Tomás ens ajudarà a detectar persones i situacions que poden resultar tòxiques en el nostre lloc de treball així com a afrontar-les per incrementar el nostre benestar en el treball.


1. -Què és realment una persona tòxica en el treball?

Una persona tòxica és una persona a la qual no li importa el teu sofriment, i per això no deixes de ser un mer instrument per a ella. Atès que en el treball hi ha una lluita per mantenir un privilegi, uns recursos, un estatus o un lloc de treball, una persona tòxica t’utilitzarà, més o menys evidentment o sofisticadament, per aconseguir els seus propis objectius i necessitats, siguen professionals o personals.

2. -Com saps que et trobes enfront d’una persona tòxica?

És difícil. Bé, anem a pams. Veure una persona tòxica poc destra és fàcil; (Ver a una persona tóxica poco ducha es fácil; ), el problema són les persones tòxiques hàbils i sofisticades, ja que solen passar desapercebudes. Solen utilitzar tres disfresses. El més habitual en el treball és el de salvador del món i solucionador de problemes; problemes, que en molts casos, són inexistents o fins i tot els ha creats ella mateixa per poder guanyar punts. Un altra de les disfresses que solen utilitzar és la de bona persona. Qui desconfiarà d’una bona persona? Desconfia de tot aquell que es presente com a bona persona o com a víctima, ací tenim la tercer disfressa. Una pobra víctima és el personatge ideal per a obrir el teu cor i apel·lar a la teua afabilitat i afeblir totes les teues defenses i tallafocs. No ho oblidis, si se’ls detecta de seguida, mai no aconseguiran el seu objectiu, així que la seua prioritat és guanyar-se la teua confiança o admiració.

3. -Quins comportaments en el treball poden ser qualificats com a tòxics?

Tot aquell en el qual es prioritze l’interès particular per damunt del grupal i empresarial. No podem oblidar que quan treballem realitzem una transacció comercial en la qual prestem els nostres serveis a canvi d’una compensació econòmica. En el moment en el qual incomplim aquest contracte, més o menys evidentment, actuem de manera tòxica, imposant les nostres necessitats i relegant les de l’empresa, accionistes, clients, proveïdors i companys.

4. -Què ens fa sentir aquest tipus de persones en el treball?

Les principals monedes de canvi utilitzades són la inseguretat, la vergonya, la culpa o l’admiració. Aquestes han de ser els senyals que donen l’alarma. 

5. -Com actuar davant una persona tòxica en el treball? Com desactivar-la?

Per a una persona no tòxica és molt difícil, per no dir impossible, fer-ho. L’estratègia d’elecció sempre és posar distància, si pot ser física, seria ideal. Si no és possible, almenys que siga psicològica. Jo, personalment, vaig canviar de treball per una persona tòxica; no va ser fàcil, però tampoc fou tan complicat, però el que sí que resultà ser és molt beneficiós per a la meua salut mental i física.

Amb les persones tòxiques hi ha diversos problemes. El primer és que solen ser tolerades per alguna figura de poder; si no és així, com anaven a campar impunement sense entrebancs? Aquesta complicitat i tolerància els proporciona força. En qualsevol cas, el silenci davant una situació tòxica és complicitat i ací tenim tots una responsabilitat compartida. La millor opció és evidenciar el comportament tòxic i intentar marcar-ne un límit, un marc de relació que acontente o mitigue les conseqüències de la persona tòxica.

6. -Què porta a les persones a tenir un comportament tòxic?

Hi ha motivacions molt variades, com per exemple el ressentiment, l’amargor, el dolor o la frustració. Però també hi ha persones que desitgen sentir-se superiors i fins i tot les que simplement gaudeixen amb el sofriment aliè. En qualsevol cas, siga quina siga la motivació, allò que comparteixen les persones tòxiques és una insensibilitat cap al que sent l’altre i una hipersensibilitat cap al que senten ells. De vegades sent que diuen que una persona tòxica no se n’adona, però en realitat, si li feres a ella el que et fa a tu, podries comprovar com no solament se n’adona, sinó que a més se’n queixa i reacciona de manera agressiva.

7. -Quin aprenentatge ens queda quan afrontem aquest tipus de situacions?

Jo sóc una mica radical amb el tema de les persones tòxiques… Per acabar sofrint, el millor és posar terra pel mig. Ara bé, si no ens han colpejat massa i no han aconseguit que perdem la perspectiva, l’autoestima i la salut, el millor aprenentatge és el que podem donar als nostres fills perquè no repetisquen la nostra experiència. No necessitem ser amics de tot el món. Hem de ser cordials i respectuosos per damunt de tot, però no podem tolerar qualsevol cosa, com a víctimes o com a testimonis. I finalment, una lliçó molt important: que tingues conflictes no significa que sigues una persona conflictiva, ja que moltes persones tòxiques utilitzen el conflicte per aconseguir els seus objectius.

8. - Hi ha empreses tòxiques? Quins són les seues característiques? Alguna recomanació per a promoure pràctiques laborals que acaben amb la toxicitat en l’empresa?

Sens dubte. La cultura d’empresa i la filosofia d’aquesta cau en cadena, així que una posició tòxica genera toxicitat en totes les persones que depenen d’ella. És més fàcil que es done aquesta casuística en empreses familiars o petites; però en grans multinacionals, podem trobar-nos amb departaments sencers o sucursals plenament immerses en dinàmiques tòxiques.

Canviar aquesta dinàmica tòxica no és fàcil i requereix un canvi cultural de diverses generacions que implique tot el personal de l’empresa. Però no ho oblidem, la persona tòxica, el primer que fa, és fer-se indispensable o acomodar-se en el poder. Fa falta prendre decisions molt valentes. Recorde una empresa en la qual el director comercial era tremendament tòxic. Va costar pràcticament un any realitzar un canvi. A dia d’avui, diversos anys després, cada vegada que em veuen em comenten que com podien haver estat tant de temps amb unes dinàmiques tan tòxiques.

Això sí, cal ser diligent, ja que la toxicitat es contagia ràpidament. La frustració és el pas previ a la ira i a la venjança, dinàmiques que es prodiguen en les persones que pateixen el tracte tòxic tolerat per les posicions de poder.

9. - A part de persones tòxiques, pot haver-hi un altre tipus de situacions tòxiques en el treball des del punt de vista emocional, com quines?


Algun dia serem conscients que no es treballa millor ni estressat, ni amb por, ni amb presses, ni condicionats. La millor manera de treballar és promovent el lideratge basat en el respecte cap a les persones, cap al que pensen, fan i senten. Oblida’t de buscar talent. Per a què vols talent si després l’ignores o el maltractes. Tracta les persones com persones i aquestes donaran el millor de si mateixes. La major part dels treballadors estan sobradament preparats per a fer el seu treball, però si la motivació no existeix o està danyada, de res ens servirà un treballador format.

10. -En quins altres àmbits es poden trobar persones tòxiques?

Aquest cap tòxic que pateixes diàriament, quan surt de treballar va a jugar a pàdel, passa pel supermercat i arriba a casa a sopar amb la seua esposa i fills, els caps de setmana visita els seus pares i germans, una vegada al mes té una reunió de veïns i una al trimestre al col·legi dels xiquets. Aquest cap tòxic, possiblement, continue sent tòxic o realitzant accions tòxiques al llarg dels diferents contextos en els quals es trobe.

11. -I què podem fer si després de llegir aquesta entrevista ens adonem que som nosaltres els que tenim un comportament tòxic?

Celebrar-ho! Sens dubte! No cal confondre un empipament puntual amb ser una persona tòxica, però si creus que has estat realitzant conductes tòxiques i has tingut el valor de reconèixer-ho, tens tots el meu respecte i reconeixement.

Deixar de ser tòxic és una cosa molt fàcil, n’hi ha prou amb tractar d’imaginar-se si toleraries que et tractaren com tu tractes la gent que tens a prop.

Abans d’acabar, volem preguntar-te si vols afegir alguna cosa més i volem que ens dones algun consell per a eixir airós d’aquest tipus de situacions i per a bregar amb aquestes persones.

El meu millor consell és que sigues capaç d’analitzar i descriure una persona de la mateixa manera que ho fas amb un cotxe o un telèfon. Comença a dir les coses pel seu nom sense barrejar el desig o la por amb la realitat i així podràs fer alguna cosa respecte a això. Assumeix que hi ha diferents persones amb diferents personalitats i diferents motivacions i que poden comportar-se de manera molt diferent de la teua.