UVocupacióFundació GeneralUniversitat de València Logo del portal

Eines per a la cerca d'ocupació: Networking

  • 19 de juliol de 2018
Image de la noticia

Què és el Networking? Es tradueix com "treballar en xarxa". En el terreny humà, el networking és l’intercanvi de coneixement, entre dues o més persones, que facilita els processos de treball. En relació a l’ocupació, el networking és una tècnica fonamental per a accedir a un lloc de treball o per a buscar ocupació en general.

El networking és l’art de crear, gestionar, ampliar i mantenir la teua xarxa de contactes, via on-line (virtual: xarxes socials, xarxes professionals, blog, web...) i off-line (presencial: esdeveniments, presentacions d’empreses, fòrums, trobades...) de manera sistemàtica perquè ambdues parts guanyen, es generen sinergies, col·laboracions, negocis, etc., i es consoliden relacions duradores i de confiança” ( A. Porras Sánchez).

En el networking és determinant entaular contactes amb persones, amb les persones correctes, per aconseguir les entrevistes que ens portaran a un nou lloc de treball.

Avui dia, Internet ha contribuït a arribar a les persones que estem buscant i establir aquest primer, i molt important, contacte a partir del qual comença el vertader networking.

Per a què serveix el  Networking?

  • Donar a conèixer qui som (el que oferim) i què busquem.
  • Mantenir-te en contacte amb antics companys, tutors, professors, caps...
  • Fer nous contactes per al món professional que et puguen interessar.
  • Trobar grups i fòrums d’interès, relacionats amb el teu perfil professional, en els quals participar activament.
  • Buscar empreses i ocupacions.
  • Accedir a recursos i buscar informació, esdeveniments, oportunitats…
  • Compartir informació, contactes...
  • Actuar en un mercat global.

Tècniques per a millorar el Networking i organitzar la xarxa de contactes

Atés que el networking es basa en l’intercanvi d’informació, a mesura que anem establint contactes i construint una xarxa més sòlida, anirem recopilant i oferint informació. Per a això és necessari mantenir  un registre dels contactes i del que hem parlat amb ells.

Per organitzar i fer el seguiment dels contactes de networking es pot generar una taula on es reculla la informació del contacte, el que va ocórrer en l’última comunicació i el que haurà d’ocórrer a continuació.

Aprendre a fer el primer contacte

El networking consisteix a connectar amb altres persones, presencialment o en línia, i després intercanviar informació per a construir relacions de reciprocitat, que podrien portar a aconseguir una nova experiència pràctica o una ocupació, o a recaptar informació molt valuosa per a utilitzar quan et presentes a alguna entrevista. Per a desenvolupar la xarxa o ampliar-la convé utilitzar les eines més actuals, com ara les xarxes professionals i socials en línia (Facebook, Twitter, LinkedIn…). Aquestes xarxes ens permeten penjar el currículum i contactar amb empreses. També les empreses utilitzen les xarxes socials i professionals per descobrir candidats. LinkedIn és una de les xarxes de contactes professionals que ofereix millors possibilitats per a les persones que busquen treball.

És important per últim parar esment en la informació que compartim en les xarxes professionals en línia; pot haver-hi determinats comentaris o imatges que poden danyar el perfil.