UVocupacióFundació GeneralUniversitat de València Logo del portal

Tornar al poble, una alternativa laboral?

  • 25 de gener de 2019
Image de la noticia


En els últims anys, l'opció de tornar al poble per trobar una eixida laboral i una altra manera de vida té cada vegada més adeptes.


L'actual context laboral, unit a l'actual era digital en què vivim, envoltats de tecnologies de la informació i la comunicació, fa que moltes professions es puguen exercir de manera remota, només amb un ordinador i una connexió a la xarxa. A més, cal tenir en compte que moltes organitzacions han introduït en el seu dia a dia el teletreball, bé en la totalitat de la jornada laboral o de manera parcial.


Tornar al poble per desenvolupar el treball triat, a més de generar-nos la satisfacció de viure de la nostra vocació, està acompanyat de tots els avantatges que suposa residir en un entorn rural:


-Estalvi en l'habitatge: tant els lloguers com la compra sol ser més econòmica.
-Vida més saludable: menor pol•lució atmosfèrica i major contacte amb la natura.
-Sociabilitat: manera de vida més tranquil•la i major contacte entre veïns. 

D'altra banda, les àrees en què podem emmarcar la nostra activitat són molt variades. A continuació, te’n donem algunes pistes: 


-Turisme: el turisme rural complementat amb l'agroturisme i el turisme d'experiències.
-Activitats agroalimentàries, agrícoles i ramaderes.
-Activitats artesanals i artístiques: la venda de productes es pot fer a través d'internet.
-Professions liberals: exercint-les amb el suport d'internet per a la captació del client final i el lliurament del producte podem englobar àrees com el disseny gràfic, tasques de consultoria, màrqueting digital, comerç electrònic, posicionament web, orientació… la llista és interminable!


Alguns exemples pràctics il•lustren perfectament aquesta alternativa de vida i laboral, com el de Freixe de la Carballeda, on es va posar en peus una agència de viatges en un poble de només 12 habitants. Els potencials clients d'aquesta agència en línia viuen a milers de quilòmetres, i a través de la interconnexió que permet internet, sense una oficina física, els seus creadors fan el treball que els agrada en l'entorn triat. Un altre exemple és el d'un taller d'elaboració de jocs de taula de manera artesanal per vendre’ls a través d'internet. Hi ha empreses de venda de productes alimentaris, o tallers de recuperació tèxtil, que proposen interessants iniciatives que es compaginen amb cursos de labor de retalls o pachwork.


Com veus, tornar al poble i establir-s’hi laboralment és una alternativa real que té grans avantatges, si és l'opció de vida i l'eixida laboral que t'agrada Què esperes per fer-la realitat?