UVocupacióFundació GeneralUniversitat de València Logo del portal

Entrevista a Beatriz Gómez-Arribas, sòcia fundadora de GaliPat Servizos Culturais

  • 15 de maig de 2019
Image de la noticia

Beatriz Gómez Arribas va estudiar la llicenciatura en Història a la Universitat de València i va complementar la formació amb el màster en Patrimoni Cultural, en l’especialitat de Conservació Preventiva del Patrimoni Cultural.

Després d’uns anys treballant en l’administració pública, en el Consell Superior d’Investigacions Científiques i en el sector privat, es va convertir en emprenedora iniciant el seu propi projecte empresarial a Galícia dedicat a la gestió cultural.

Al llarg d’aquesta entrevista, Beatriz ens explica la seua experiència i que la va impulsar a convertir la seua idea de negoci en una empresa cultural actualment posicionada en el mercat i que opera a tot Espanya.

1. Què et va portar a estudiar Història a la Universitat de València?
Certament, mai em vaig plantejar estudiar en un altre lloc que no fora la Universitat de València. Coneixia la institució i les possibilitats que oferia, sobretot la possibilitat de realitzar alguna experiència educativa diferent com ara la beca Erasmus o la SICUE.

2. Beatriz, en la teua etapa d’estudiant d’últims cursos i/o en titular-te, vas utilitzar el servei  d’ocupació de la UV, en aquella època, OPAL. Quina va ser la teua experiència, en què et va servir?
La veritat és que sempre vaig utilitzar aquesta eina, sobretot per estar informada d’algunes convocatòries que en aquella època es publicaven en aquest portal. De fet, una de les oportunitats laborals que potser més va marcar un canvi en la meua carrera professional la vaig obtenir gràcies a aquest portal d’ocupació.

3. Vas començar la teua trajectòria laboral en el Consell Superior d’Investigacions Científiques i en el sector privat. Com qualificaries la teua experiència? Ara mateix, vist en perspectiva, com creus que et va ajudar o què et va proporcionar a l’hora d’emprendre la teua pròpia empresa?
En realitat ja havia treballat en diversos camps relacionats amb la meua formació, però mai en el sector públic i, per tant , no havia vist fins aleshores les problemàtiques generades entre la dicotomia del sector públic/privat. Sens dubte, aquesta experiència em va ajudar a comprendre que hi havia una sèrie de dificultats respecte a la divulgació científica i la valoració del patrimoni arqueològic en la societat.

4. Què et va impulsar a iniciar el teu projecte empresarial?
Creia i imaginava que era possible oferir activitats didàctiques, divertides, originals que ajudarien a la conscienciació social i que influiren positivament en la valoració i la conservació del patrimoni arqueològic. A més de la  il•lusió i la satisfacció de poder dissenyar i executar els nostres propis projectes relacionats amb la didàctica del patrimoni.

5. Quin és la principal barrera que has trobat en el camí?
Com a empresa, potser  la idea errònia que les activitats culturals són una cosa senzilla de dissenyar, que les pot executar qualsevol entitat i que són activitats sense un valor educatiu real. Com a sòcia, el fet de ser dona en ocasions ha significat un doble esforç per ser escoltada i, perquè un projecte fora valorat seriosament en algunes ocasions. Pot semblar una realitat del passat però en l’actualitat continua existint, desgraciadament aquest problema segueix vigent.

6. I el principal suport? O què va determinar que el teu projecte arrancara?
Sens dubte, l’esperit  de superació; de tots els errors que cometíem com a empresa n’apreníem alguna cosa. A més de la il•lusió de crear una empresa diferent, amb uns objectius, somnis, il•lusions i, per descomptat, amb una filosofia pròpia.

7. Explica’ns a què es dedica GALIPAT Què feu? Quin és el major valor de GALIPAT?
Galipat va nàixer com una empresa dedicada a crear productes que ajudaren a la divulgació i la potenciació del patrimoni arqueològic gallec. Òbviament, gràcies al seu creixement, en l’actualitat ens dediquem a diversos serveis relacionats amb el patrimoni cultural com ara muntatge d’exposicions, creació de rèpliques arqueològiques, serveis  d’atenció al públic, disseny i execució d’activitats didàctiques o assessorament didàctic especialitzat. Per a nosaltres, el nostre major valor és el nostre equip. Som un conjunt pluridisciplinari on tots i totes tenen veu.

8. Atesa la teua experiència Quins són els factors que fan que una empresa tinga èxit?
La perseverança, saber acceptar les critiques i créixer gràcies a elles. És important lluitar pel teu projecte i creure-hi, però també és important no perdre el nord.

9. Quin consell donaries a una persona que té una idea de negoci i li agradaria emprendre?
Fer un bon pla d’empresa, assistir a jornades d’assessorament de joves empresaris, realitzar cursos de gestió empresarial i, sobretot, posar molt d’entusiasme i molta energia en el projecte. Òbviament, també és important no perdre la il•lusió, malgrat possibles fracassos, i mantenir la confiança en la qualitat del projecte.

10. Beatriz, ets una experta en gestió cultural i en el sector museístic. Com qualificaries la situació actual de la gestió cultural a Espanya? I del sector museístic? En relació amb la gestió que es fa en uns altres països, consideres alguna iniciativa interessant per implementar a Espanya?
Trobe que en l’actualitat hi ha cada vegada més oportunitats per formar-se en aquest camp a Espanya, per això augure una impressionant pedrera de futurs gestors. Potser hi ha la necessitat que es generen alhora les oportunitats laborals justes. En uns altres països crec que la nostra professió està més assentada i per això no hi ha la confusió que potser hi ha a Espanya respecte als nostres objectius i funcions.

11. Moltes gràcies. t’agradaria  afegir alguna cosa més a l’entrevista?
Moltes gràcies a vosaltres per aquesta oportunitat i espero que Galipat continue treballant i creixent al País Valencià… M’encanta tornar a treballar a la meua terra.


Més informació:

Perfil/Bio: llicenciada en Història, màster universitari en Patrimoni Cultural, en l’especialitat de Conservació Preventiva del Patrimoni. L’objectiu del meu treball és millorar i incrementar el coneixement científic entre els ciutadans i, en especial, dins la comunitat escolar, oferint a l’alumnat i al cos docent material i experiències que permeten assolir una sèrie d’objectius didàctics transversals.

Nom: Beatriz Gómez Arribas
Edat: 35
Lloc de naixement: València
Formació: llicenciada en Història, màster universitari en Patrimoni Cultural, en l’especialitat de Conservació Preventiva del Patrimoni, tot això realitzat a la Universitat de València

Trajectòria resumida:

๏ Disseny i execució de programació educativa per al castre de Troña, Ponteareas, 2014-2015.
๏ Disseny de programa d’activitats escolars i execució d’activitats escolars al Museo Arqueolóxico Monte Santa Trega (MASAT) per al curs 2014-2015.
๏ Disseny de programa d’activitats escolars per al Centro Arqueolóxico do Dolmen de Dombate per als cursos 2014-2015, 2015-2016, 2016-2017, 2017-2018 i 2018-2019.
๏ Execució de tallers didàctics per a escolars al Centro Arqueolóxico do Dolmen de Dombate per als cursos 2014-2015, 2015-2016, 2016-2017, 2017-2018 i 2018-2019.
๏ Didseny i execució de tallers didàctics per al Dia dels Museus al Museo Centro Gaiás, a Santiago de Compostel•la, el 2015.
๏ Disseny i execució del projecte Educastro: plataforma transmèdia i experiència arqueològica 2.0. Seleccionada en la convocatòria del Ministeri de Cultura per a la posada en valor de jaciments arqueològics declarats BIC.
๏ Adjudicació del servei de gabinet didàctic del Museo do Mar de Galicia, a Vigo, del juliol del 2017 al juliol del 2019.
๏ Disseny i execució d’activitats didàctiques i servei d’atenció al públic per a l’exposició temporal del pergamí Vindel al Museo do Mar de Galicia, 2017.
๏ Disseny i execució de tallers didàctics para el Salón del Libro Infantil de Pontevedra, 2015 y 2017.
๏ Disseny i execució de tallers didàctics per al CSIC. 2015, 2016, 2017 i 2018.
๏ Execució de tallers didàctics i visites guiades al castre de Coaña per a la Conseyería de Cultura del Principat d’Astúries, en el marc del projecte Educastro 2.0.
๏ Adjudicació d’execució de tallers didàctics vinculats a la Feira Franca 2018 al Museu Provincial de Pontevedra. Diputació Provincial de Pontevedra.
๏ Adjudicació de la gestió del gabinet didàctic del Salinae - Centro Arqueolóxico Do Areal, 2017-2019. Fundacion Museo do Mar de Galicia. Disseny i execució d’activitats.
๏ Disseny, execució i coordinació de visites guiades Noite Branca 2018 a la Pinacoteca Francisco Fernández del Riego. Concello de Vigo.
๏ Disseny, execució i coordinació de visites guiades Noite Branca 2018 al Museo Verbum. Concello de Vigo.
๏ Disseny, execució i coordinació de visites guiades Noite Branca 2018 al Museo Quiñones de León. Concello de Vigo.
๏ Disseny i execució de visites guiades per a escolars (e. primària i e. secundària) a l’exposició de Julio González. Institut Valencià d’Art Modern (IVAM). Adjudicació del servei curso escolar 2018-2019.
๏ Disseny i execució de les visites guiades per a escolars (e. primària i e. secundària) a l’exposició temporal “1989. El fin del siglo XX”. Institut Valencià d’Art Modern (IVAM). Adjudicació del servei del curso escolar 2018-2019.
๏ Disseny i execució de les visites guiades als Parc Cultural de la Valltorta-Gasulla. Adjudicació del servei 2019-2020 (Generalitat Valenciana).
๏ Disseny i execució de les visites guiades del Museo Universitario da Domus do Mitreo, Universitat de Santiago de Compostel•la. Adjudicació del servei 2019-2021.
๏ Adjudicació del muntatge i trasllat d’obra de l’exposició “La Llum de la Memòria”, 2019, Diputació de Castelló.