Logo de la Universitat de València Logo Patògens en l'Aqüicultura: Patògens de Peixos i zoonòtics (PAFZP) Logo del portal

Assistència al XXIX Congrés de la SEM 2023

  • Patògens en l'Aqüicultura: Patògens de Peixos i Zoonòtics (PAFZP)
  • Belen Fouz Rodriguez, Arnau Perez Roig, Ruben Salvador Clavell
  • 5 de juliol de 2023
Foto del logo de la SEM 2023

Assistència d'Arnau Pérez i de Belén Fouz al XXIX Congrés de la SEM 2023 celebrat a Burgos, on van exposar part del seu treball realitzat al llarg d'aquest any en el grup com també en el programa Micromón València. A més, la investigació d'Arnau va tindre molt bon acolliment en el congrés, sent el seu pòster guardonat amb el Premi al millor pòster de Microbiologia del Medi Aquàtic.

A la fi del passat mes de juny, dos membres del nostre grup (la Dra. Belén Fouz i l'alumne de doctorat Arnau Pérez) van tindre el plaer d'assistir al XXIX Congrés de la Societat Espanyola de Microbiologia a Burgos, on van presentar diferents pòsters amb treball realitzat pel grup com també en el programa Micromon València.

D'una banda, Belen Fouz presentava un pòster sobre la cerca de bacteris en avencs (cavitats, normalment en roca calcària, que s'obrin cap a l'exterior mitjançant un pou, conducte vertical o en pendent pronunciada, i originada per un procés erosiu càrstic o ensulsiada del sostre d'una cavitat, pel qual l'aigua es filtra o percola a nivells inferiors. Font: Wikipedia) de la Comunitat Valenciana. Així doncs, es van buscar bacteris amb la capacitat de produir substàncies antimicrobianes naturals, amb la possibilitat del seu ús futur com a antibiòtic. Aquest treball es va realitzar en col·laboració amb Jesús Zueco, de la Facultat de Farmàcia de la UV, qui pertany al grup d'Innovació Docent de la Universitat de València.

Poster sobre els avencs i els bacteris antimicrobians
Pòster sobre els avencs i els bacteris amb activitat antimicrobiana, presentat per Belén Fouz.

 

D'altra banda, Belén també va presentar altres dos posters, relacionats amb docència i/o divulgació. El primer, pertanyent al Grup Consolidat d'Innovació Docent en Microbiologia, les activitats de la qual estan relacionades amb la docència i la difusió de la Microbiologia, centrades en la implementació dels programes internacionals Small World Initiative, Tiny Earth i micromón en diferents centres educatius d'educació secundària situats en la Comunitat Valenciana. El segon se centra en el Projecte d'innovació docent. Aquesta iniciativa “Divulsuperbac” (DSB) es troba coordinada per la UV (Belén Fouz i Sergi Maicas) i implementada en l'Aliança FORTHEM d'universitats europees. El seu objectiu principal és sensibilitzar a la població sobre el problema sanitari que representen els bacteris resistents a múltiples antibiòtics (superbacterias). Aquest pòster exposa de 14 infografies comissariada per estudiants universitaris en centres d'educació secundària, amb activitats complementàries (conferències breus, jocs interactius, entre altres).

 

Finalment, Arnau Pérez va portar part dels resultats de la seua Tesi Doctoral. En concret, es va centrar en aquells que corresponien al disseny d'un sensor electroquímic per a la detecció de Vibrio vulnificus, un important patogen marí zoonòtic la distribució global del qual s'està expandint a causa del canvi climàtic.

Actualment, la principal tècnica de detecció i diagnòstic de V. vulnificus és la reacció en cadena de la polimerasa (PCR). Desgraciadament, aquest mètode requereix molt temps, recursos humans i personal capacitat per a dur-se a terme, la qual cosa dificulta la seua aplicació, especialment en països en vies de desenvolupament. En canvi, els sensors electroquímics permeten construir plataformes de detecció a baix cost, amb una alta sensibilitat, miniaturització i el seu ús no requereix de personal especialitzat.

Aquest sensor es tracta del primer disseny d'un biosensor electroquímic descrit per a dita patògena, dissenyat durant una estada de 3 mesos a Dresden (Alemanya) en col·laboració amb el centre de Biomaterials de la Universitat Tècnica de Dresden, sota la supervisió del Dr. Bergoi Ibarlucea en el laboratori del Professor Gianaurelio Cunniberti. I la seua post a punt es va realitzar en el nostre laboratori, baix la supervisió de la Dra. Amaro. Aquest sensor utilitza brins d'ADN específiques d'espècie funcionalizadas sobre una superfície d'or per a detectar canvis en la impedància produïts de manera específica en afegir sobre la seua superfície mostres que continguen ADN del patogen. Això en teoria permetria detectar la presència de V. vulnificus en mostres tant ambientals com clíniques.

La investigació d'Arnau va tindre molt bon acolliment en el congrés, sent el seu pòster guardonat amb el Premi al millor pòster de Microbiologia del Medi Aquàtic.

Poster Arnau sobre el sensor per a la deteccio de Vibrio vulnificus
Pòster sobre el sensor per a la detecció de Vibrio vulnificus, per Arnau Pérez.

 

A part de les exposicions dels posters, Belén i Arnau van tindre l'oportunitat d'assistir a multitud de xarrades sobre els últims avanços en l'estudi de la microbiologia que s'estan duent a terme al nostre país, des del desenvolupament de teràpies de bacteriòfags o cocteles d'antibiòtics fins a l'estudi del microbioma de les plantes o la filogènia de tota classe de patògens i els nous mecanismes descrits per a l'aparició de resistències. Cal remarcar especialment la xarrada del Dr. José Rafael Penadés, de l'Imperial College de Londres, sobre les bases moleculars de la transferència d'elements genètics mòbils implicats en la patogenicitat i la transducción lateral. Així com la conferència de clausura que va donar el Dr. Jerònim Rodríguez Beltrán, de l'H. O. Ramón y Cajal de Madrid, sobre l'aparició i disseminació de resistències a antibiòtics.

 

“Mai havia assistit a un congrés nacional i l'experiència ha sigut enriquidora i molt agradable. He tingut l'oportunitat de tractar-me tant amb gent que igual que jo, està començant la seua carrera en el món de la investigació, així com amb grans eminències de la microbiologia i d'aprendre moltes coses de gran interés que han cridat la meua atenció que probablement mai haguera descobert si no haguera assistit al congrés. He gaudit molt de punt el congrés com la ciutat de Burgos i la resta de les activitats, m'alegre molt d'haver pogut assistir.” Arnau Pérez Roig.

Foto amb tota la gent assistent al congés
Foto de totes les persones assistents al Congrés de la SEM 2023.