ACTIVITATS DE L'ÀREA DE FORMACIÓ I DEBAT DEL PCPV

Seminari d'Hivern del PCPV

Després que la Permanent del PCPV, forçada per les dates, el fixara per als dies 8 i 9 de març, es va suscitar un debat per la coincidència amb el dia de la dona treballadora. Finalment, i davant de l'única opció alternativa de no realitzar el Seminari d'Hivern, el Comité Nacional del PCPV va acordar el seu manteniment en les dates previstes, amb el ferm propòsit d'evitar en el futur coincidències com aquesta.

Al Seminari, realitzat al lloc habitual de la ciutat de Dènia, van participar en total 34 persones (13 dones i 21 barons) amb la metodologia habitual (ponència, debat en grups i posada en comú al ple) orientada a afavorir la participació.

El dissabte 8 pel matí, moderats per Amando García i amb Joan Ribó com a ponent, vam tractar el candent problema de la situació mediambiental del País Valencià i el problema dels residus. El debat es va centrar en la necessitat de rebutjar les incineradores i optar per Reduir el residus, Reutilitzar tot allò que es puga, Reciclar allò que no es puga reutilitzar i portar el Rebuig que reste a abocadors controlats. En aquest marc es va debatre sobre qüestions com la importància de l'educació mediambiental per a fer viables les nostres alternatives, l'oposició a externalitzar els costos cap al medi ambient amb el possible paper i limitacions de taxes ecològiques, i la funció de l'economia social. Van participar 7 dones i 16 barons.

El dissabte 8 per la vesprada l'absència de representants de l'Àrea de Moviments Socials va obligar a que assumira la moderació el coordinador de l'Àrea de Formació i Debat. Tomás Alberich, que va ser ponent en el curs d'IU sobre el mateix tema en gener, va presentar la ponència sobre metodologia de treball en els moviments socials. El debat es va centrar en qüestions com la relació institucions/associacions/moviments socials, la dialèctica lluites parcials/globals, la relació amb Esquerra Unida i el paper dels comunistes. Van participar 8 dones i 17 barons (inclòs el ponent).

El diumenge 9 pel matí, moderats per Rafael Pla i amb Marisa Bergaz com a ponent, vam tractar sobre l'organització del moviment polític i social d'IU, a partir de la informació sobre les Jornades d'IU de la setmana anterior. El debat, orientar a la preparació de la Vª Assemblea d'IU, es va centrar en qüestions com el paper i la cohesió dels comunistes en el marc de la pluralitat d'IU, la doble federalitat partits-territoris d'IU i les seues implicacions financeres.

A continuació, l'informe previst sobre les Jornades d'I.U. sobre la Dona es va convertir en una presentació a càrrec de Carmen Berlanga i dues ponències presentades per Rosa Albert (sobre la lluita contra la discriminació de les dones) i Mireia Muñoz (sobre educació i sexisme). Desgraciadament, l'escassesa del temps, previst per a un simple informe, no va permetre el debat en profunditat que mereixia la brillantor de les ponències. I ens vam emplaçar per al previst Taller monogràfic sobre Anàlisi de Gènere.

En la sessió del diumenge van participar 12 dones i 16 barons.


II Jornades "Els Països Catalans en el futur d'Europa"

Després de l'èxit de les I Jornades sobre la Qüestió Nacional realitzades en Barcelona en gener de 1996 (podeu aconseguir en la seu del Comité Nacional del PCPV el llibre que recull les ponències, "La Qüestió Nacional, un debat obert" pel mòdic preu de 1500 pts.), vam assumir el repte d'organitzar en València les Segones Jornades. El Comité Organitzador, format pel PCPV, el PCIB i el PCC (no perdem l'esperança que després del seu Congrés es puga incorporar el PSUC), ha anat treballant i ja tenim un Programa Provisional, que adjuntem incloent solament els ponents confirmats; al final figura la fitxa d'inscripció.



Escola de Primavera del PCE / Seminari de Primavera del PCPV

L'Escola de Primavera del PCE està prevista per al 10 i 11 de maig, tenint com a tema central l'estudi del Manifest Comunista. L'Àrea de Formació i Debat del PCPV haurà de fer la selecció dels i les assistents per la quota del PCPV, de manera que qui estiga interessat en anar-hi poden enviar la seua sol·licitud a la seu del Comité Nacional fins a finals d'abril.

Com es habitual, qui vaja a l'Escola de Primavera del PCE haurà d'assumir la responsabilitat (individual o col·lectivament) de la ponència sobre el mateix tema per al Seminari de Primavera del PCPV, que podria realitzar-se el 24 i 25 de maig (probablement en Dènia), i a la qual, naturalment, podran assistir tots els membres i simpatitzants del PCPV i la JCPV.

En el marc del Seminari de Primavera del PCPV podria incloure's també algun altre tema, i així mateix cap la possibilitat de fer-ho en dues fases o caps de setmana, dedicant u d'ells al


Taller sobre Anàlisi de Gènere

Aquest Taller, dedicat a la crítica del llenguatge sexista i les seues implicacions en la pràctica quotidiana, i organitzat conjuntament per l'Àrea de Formació i Debat i l'Àrea de Moviments Socials, aniria a càrrec de les companyes que el van realitzar en les darreres Escoles d'Estiu del PCE (Cristina Alvarez i Maribel Moreno).

(Si les dates i lloc per a la seua realització es concreten a temps, intentaríem incloure-les també ací)



Escola d'Estiu del PCE

Estā prevista la seua realització per a la 2ª quinzena de juliol, en lloc a determinar, tening com a eix central El programa per a la convergčncia de l'esquerra, en la perspectiva de la VĒ Assemblea d'IU.

S'obri la preinscripció des d'ara fins a final de Juny. Les organitzacions comarcals hauran de fer les seues propostes en la segona quinzena de Juny, ordenant les sol·licituds individuals rebudes fins al 16 de juny, amb criteris de militància i equilibri de sexes (si es proposa més d'una persona, les dos primeres han de ser necessàriament de sexe diferent).

Es recorda que una condició indispensable per a anar-hi al l'Escola d'Estiu del PCPV és haver participat en algú dels Seminaris del PCPV (Tardor 96, Hivern 97, Primavera 97).

Per a fer la selecció dels participants s'utilitzarà el mateix barem de l'any passat, computant al 50% la puntuació de l'Àrea (1 punt per sessió de Seminari, o 2 si va ser ponent; 0'99 per ser militant del PCPV o la JCPV; 0'99 per ser del sexe minoritari entre els baremables) i la puntuació de la Comarca (de 0 a 5 punts; pot atorgar-se 1 punt al membre d'altra Comarca que haja participat en una activitat comarcal de formació).


Documents aprovats pel Comité Federal del PCE el 22 de febrer de 1997

Aquests Documents (que es publicaran en una propera edició del Butlletí del Comité Federal) hauran de ser debatuts en totes les organitzacions del Partit. Com avançament, s'assenyalen els seus trets fonamentals:

La construcció europea

Va ser assumit com a resum final l'aportació del PCPV, que transcrivim a continuació:

"Frente al proyecto neoliberal de Maastricht, y uniendo la acción en los terrenos político, económico y social, defendemos la potenciación de la participación popular a través de Referéndums vinculantes, la asunción por los Parlamentos de plenos poderes legislativos y de control financiero y presupuestario, el desarrollo sostenible ecológica y socialmente, la puesta en marcha de intervenciones públicas en grandes sectores con control democrático, la defensa y mantenimiento de servicios sociales públicos, la defensa de los derechos sociales de las mujeres, de los jóvenes y del conjunto de la clase trabajadora, una fuerte disminución de la jornada laboral como instrumento para el reparto del tiempo de trabajo y la consecución del pleno empleo, y la lucha contra toda forma de racismo y xenofobia."

Estat Federal

El document es pronuncia per un federalisme simètric i solidari, remarcant la solidaritat en allò econòmic (amb una homogeneïtat fiscal que garantisca una tributació basada en els principis d'equitat i progressivitat, depenent del nivell de renda i no del lloc de residència, sense perjudici de la plena autonomia recaptatòria i de gestió de los recursos), la sobirania en allò polític (reconeixent el dret d'autodeterminació de tots els pobles sobre la base de la ciutadania) i la igualtat de tracte de les especificitats nacionals en allò lingüístic-cultural (referit a les àrees culturals nacionalitàries dels Països Catalans, Euskalherria, Galicia, España...).

Es va acordar així mateix una resolució orientada a la intervenció política.