EL PP DE MELIANA I LA VIOLÈNCIA
Rafael Pla López
responsable polític de l'Agrupació de Meliana del PCPV

Ahir no em vaig poder quedar fins al torn de paraules obert al públic després del Plé de l'Ajuntament de Meliana del 26 d'octubre, raó per la qual no vaig poder contestar al portaveu del PP Pedro Cuesta. Diré ací la meua resposta.

El portaveu del PP va afirmar que rebutjaven tota violència, però sembla excloure la violència policial: va afirmar que l'actuació de Policia Nacional i Guardia Civil l'1 d'octubre en Catalunya va ser "exquisita", a pesar de que va actuar violentament contra ciutadania que intentava pacíficament introduir una papereta en una urna. Aquesta actuació va provocar crítiques també del PSOE i fins i tot de la Comissió Europea, que no són precisament simpatitzant de l'independentisme català, sinó tot el contrari.

Però en parlar de "tota violència" el portaveu del PP parlava únicament del 9 d'octubre en València, volent equiparar a manifestants d'extrema dreta i als que va anomenar "extrema izquierda independentista". Això, suposa,  com molt bé va subrratllar el portaveu de Compromís, Joan Orts, voler equipara a agressors i agredits: sembla com si el portaveu del PP volgués emular les declaracions del president nordamericà Donald Trump després que un participant en una manifestació nazi en Charlottesville va arremetre amb el seu vehicla contra pacífics contramanifestants antifeixistes, atropellant i matant a una dona.

El portaveu del PP va presentar també una versió falsejada del que va passar el 9 d'octubre per la vesprada, parlant de tres manifestacions, la convocada per la Comissió 9 d'octubre i altres dos, segons ell, d'extrema dreta i extrema esquerra independentista que haurien estat "embolsades" per la Policia Nacional. Vull creure que això es deu a la seua ignorància i no a voluntat de mentir, però com jo sí estava allí, i fins i tot vaig filmar un vídeo, puc explicar el que realment va passar.

Realment va haver únicament una manifestación plural legalment convocada per la Comissió 9 d'octubre, i una contramanifestació il·legal, farcida de nazis violents, que va ser tolerada per la Policia Nacional, la qual sí va tenir amb ella una actitud diguem-ne "exquisita". Com va assenyalar correctament el portaveu de Compromís, l'1 d'octubre la Policia Nacional va pecar per excés en Catalunya, i el 9 d'octubre va pecar per defecte en València.

Cal dir que membres del Partit Comunista del País Valencià, que s'havíem reunit en la nostra seu junt a la Llontja, es vam dirigir per l'Avinguda de l'Oest cap a la manifestació Pel Valencià convocada per la Comissió 9 d'Octubre. Per cert que, en previsió que hi hagués banderes independentistes, jo portava una bandera espanyola, naturalment republicana. Però en arribar a la Plaça de Sant Agustí es vam trobar amb que una concentració feixista amb banderes monàrquiques espanyoles havia tallar el pas a una part dels manifestants, acompanyats per membres del servei d'ordre de la Comissió 9 d'octubre, impedint-nos durant més de mitja hora exercir el nostre dret de manifestació mentres la Policia Nacional es limitava a formar un cordó entre manifestants i contramanifestants, fins a que finalment ens va obrir pas pel carrer Xàtiva permetent-nos reunir-nos amb el gros de la manifestació que ens esperava en el carrer Colón.

Així, com es pot veure en el meu vídeo, va transcòrrer finalment una única manifestació, portant diferents pancartes i enarborant diferents banderes, flanquejada per contramanifestants tolerats per la Policia Nacional que ens escridasaven. Però puc contar la anècdota que, arribant al Parterre, em vaig dirigir a un home i una dona que caminaven tranquilament junt a nosaltres portant banderes monàrquiques espanyoles, previsiblement contant amb que nosaltres si érem gent pacífica, i els vaig preguntar si estaven pel Valencià. Em van contestar que sí, però també per Espanya, i els vaig dir que cap problema, que la manifestació era plural, sempre que no es fera ús de la violència, amb el qual van estar d'acord. I quan els vaig comentar que altres que portaven les seues banderes si havien actuat violentament no ho van negar ni ho van voler difuminar parlant de enfrontament entre diferents grups, encara que els van voler excusar parlant de joves amb sang calenta.

He de dir que jo no m'he abstés de condemnar anteriors actuacions d'Arran contra el turisme, a les que he qualificat de xenofòbes. racistes i feixistes (veure https://www.uv.es/pla/noblog3.htm#3-8-17_16-24 i https://twitter.com/plalopez/status/893871531050323968 ). Però l'1 i el 9 d'octubre, per estar contra tota violència el que cal es condemnar la violència policial en Catalunya i la violència feixista en València.


Fotos adicionals de la manifestació del 9 d'octubre en https://www.uv.es/pla/alteritat/17a09man.htm