EL PROCÉS CONGRESSUAL DEL PCF
Els comunistes francesos del PCF han celebrat, dels dies 23 a 26 de març del 2000, el seu 30è. Congrés Nacional.
La cosa, emperò, va més enllà de quatre dies de calendari i li han posat imaginació (i voluntat). Ha estat un procés inèdit en el debat de les idees i, lògicament, de la concreció de la feina a desenvolupar pel PCF en la nova etapa. Ha estat, en paraules del mateix Hue, innovador tant pel que fa als comunistes francesos com per a la vida política francesa en general. S'ha necessitat, segons Hue, "un gran esforç de disponibilitat i d'inventiva per part dels dirigents a tots els nivells per permetre l'expressió de tots els comunistes amb un lapsus temps relativament curt".
Amb la nova metodologia adoptada (experimentada) pels comunistes francesos, cada un/a dels adherits/des al PCF ha contribuït a dissenyar i preparar fins i tot el mateix ordre del dia del Congrés celebrat la setmana passada. A més, hi han participat activament al voltant de 10.000 adherits/des més que no pas a la consulta interna que varen efectuar ara fa tres anys per decidir si entraven a formar part o no del govern Jospin.
Però, en què ha consistit tot això, meam?
Juny de 1999
S'obri el procés congressual (que durarà, per tant, entorn a 9 mesos). No hi ha papers, ni ponència aprovada prèviament per la direcció ni, lògicament, "directrius".
El Comitè Nacional sortint prepara un simple qüestionari per fomentar el debat, amb la següent estructura:
FASE I.
Al voltant d'aquest qüestionari s'organitza el debat de tots els col·lectius del PCF i de l'entorn simpatitzant a tots els nivells, partint de les agrupacions locals. Es creen, igualment, set grups oberts d'animació sobre cada bloc del qüestionari, per ajudar al desenvolupament del debat. La gent participa molt més activament, perquè des de la direcció del Partit ningú no marca el debat polític, i la metodologia afavoreix fins i tot les aportacions de gent que, fins al moment, no havien obert la boca. A més, cada un dels militants vota després d'aquests debats quins són els temes prioritaris, per configurar així l'ordre del dia del Congrés, de la manera més democràtica possible.
El PCF va crear un butlletí periòdic d'informació i seguiment del procés congressual (Infocongrès) editat pels grups d'animació de la discussió. Això, a més, es complementa amb una "Tribuna Oberta" com a espai obert de debat i recull d'aportacions i suggerències durant els nous mesos al diari comunista L'Humanité.
FASE II.
L'octubre, cada Comitè de federació ordena tot allò recollit al seu àmbit fins al moment, així com el resultat de la votació de l'ordre del dia. El Comitè Nacional sintetitza a la vegada tot això, i torna a sotmetre a votació entre tots els adherits/des, un per un, la qüestió: "Et sembla bé l'ordre del dia per al 30è. Congrés?". La consulta es realitza de formes diverses, sobretot a través d'una butlleta de votació publicada a l'Infocongrès, però també a les cèl·lules, assemblees de secció, federació, vots per correu, telèfon, Internet, amb les llistes del cens verificables i comprovables per tothom.
El resultat ha estat una participació superior en 10.000 persones a la consulta realitzada sobre la participació dels comunistes al Govern de la República el 1997.
Una quarta part dels butlletins de votació recollits anaven acompanyats de les observacions particulars dels seus votants, a l'apartat preparat a l'efecte.
FASE III.
Entre gener i febrer, el Comitè Nacional recull i valora els texts bàsics de discussió sobre els diferents temes elaborats a partir de les síntesis de les Federacions i els set grups d'animació.
Els textos resultants es sotmeten a votació, mitjançant el butlletí, entre el 4 i l'11 de febrer entre tots i cada un dels adherits/des.
Posteriorment, es reuneix el Comitè Nacional de bell nou per valorar l'escrutini i tenir en compte les observacions dels adherits/des que acompanyen les butlletes de votació alhora de proposar els canvis de funcionament i les modificacions estatutàries necessàries d'acord amb el debat suscitat.
Amb aquest procés s'obtenen els textos de discussió definitius per al congrés, que constitueixen la "base comuna" de treball.
Les LLISTES segueixen un procés paral·lel: no es vota una llista que no coneixen els adherits fins a la data de celebració del Congrés, sinó una llista (finalment única) a la qual hi han participat en la seva discussió de criteris i proposta de noms la major part dels adherits i adherides, ja des del novembre mateix. A més, s'han anat publicant totes les propostes de llistes fetes per cadascuna de les federacions, seccions i altres àmbits de debat.
FASE IV.
Entre febrer i març es reuneixen totes les Conferències de secció i federació i discuteixen els textos de la "Base comuna", s'eligeixen els delegats i delegades, el Congrés, així com l'entenem tradicionalment, es converteix en la culminació de tot un procés que, ara per ara, assenyala, com a mínim, una manera de fer les coses prou diferent de l'immobilisme dels partits d'esquerra dels darrers temps.
Remitit per David Abril desde "Oficina del Senador de la CAIB" <
senadorib@teleline.es>