ALTERNATIVA PLURAL
Rafael Pla López
secretari de Formació i Debat del PCPV

No vaig a entrar en les excuses de mal pagador per a justificar l’incompliment dels acords dels òrgans d’EUPV quan es troba en minoria (quan Pasqual Mollà es trobava en majoria considerava, pel contrari, que els acords els havia d’acomplir tothom).

Vaig a centrar-me en la dualitat que planteja: “dues estratègies: construir una força política unitària i diversa que incorporara els nous elements del conflicte social, mediambiental, de gènere, entre els pobles, etc. i actualitzar els més clàssics, per una banda, o trobar les complicitats necessàries per mantenir la representació institucional mentre arriben temps millors on la vertadera esquerra trobaria les condicions objectives per tirar endavant clarament el seu projecte d´emancipació, per l´altra“, a les quals denomina maniqueament “L´alternativa i la refundació“.

El cert és que si per “força política unitària i diversa” enten el moviment polític i social plural i alternatiu d’esquerres que defensen els documents d’EUPV (i d’IU), tots estariem d’acord en això. Altra cosa és que per “força política unitària i diversa” entenga un nou partit polític amb una definició ideològica unívoca, que exclouria no solament als comunistes del PCPV, sinó també als nacionalistes del Bloc o als ecologistes d’Els Verds del País Valencià. Tanmateix, la realitat de la pluralitat de l’esquerra s’imposa, com ve a reconèixer implícitament el mateix Pasqual en parlar de les “opcions unitàries i de suma com EU-Verds, Entesa, Compromís“, que de cap manera cabrien en aquest projecte restrictiu.

Per altra banda, dins de la pluralitat de l’esquerra, cap dels seus components té per qué renunciar a treballar ara i ací en pro dels seus objectius màxims. Ni el PCPV ni Els Verds ni el Bloc s’hem dissolt, i por tant no necessitem refundar-nos, de la mateixa manera que no renunciem a maldar per la plena emancipació social, per una terra verda o per la plena emancipació nacional, per exemple. Alguns, a més, tenim clar que el treball per la transformació social no es fa únicament a les institucions, de manera que el participar en candidatures plurals no ens impedeix actuar en la societat des de la nostra identitat específica, com a components de la pluralitat de l’esquerra.

De manera que ni refundacions ni projectes excloents: alternativa plural d’esquerres. Naturalment, des de la honestedat i la lleialtat als acords a que s'arribe en cada moment.